Na hlavný obsah

V Banskobystrickom kraji sú tri zariadenia sociálnych služieb v karanténe

Preventívne testy vykonajú aj v ďalších zariadeniach.

V Banskobystrickom kraji sú tri zariadenia sociálnych služieb v karanténe
Ilustračná snímka Foto: TASR

Po zariadení sociálnych služieb v Detve sa počas uplynulého týždňa dostali do karantény dve zariadenia, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Ide o Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Luna v Brezne a Špecializované zariadenie v Hrochoti.

V oboch prípadoch boli ako prví pozitívne testovaní zamestnanci. „Do zariadení sme okamžite distribuovali karanténne balíčky s ochrannými pomôckami a antigénové testy, ktoré kúpil BBSK. Pomocou týchto testov boli bezodkladne testovaní všetci klienti i zamestnanci, ktorí sa nachádzali v zariadeniach,“ povedala riaditeľka odboru zdravotníctva a sociálnych služieb Úradu BBSK Denisa Nincová.

Takto sa podarilo zachytiť niekoľko pozitívnych prípadov a izolovať ich skôr, ako podstúpili PCR testovanie. To ešte musí výsledky antigénových testov potvrdiť prípadne vyvrátiť, kompletné a rýchle pretestovanie však môže byť kľúčové pre to, aby sa šírenie nákazy dostalo čo najskôr pod kontrolu.

Banskobystrická župa pripravuje aj pravidelné preventívne testovanie zamestnancov svojich zariadení sociálnych služieb. Na Správe štátnych hmotných rezerv SR chce zistiť, či časť zakúpených antigénových testov môže štát alokovať pre potreby samosprávy a verejnej správy.

„Zo zverejnených informácií vyplýva, že štát by mal disponovať miliónmi antigénových testov. Riešením by bolo, keby dal časť k dispozícii, pokojne aj na odkúpenie, obecným a krajským samosprávam, aby mohli preventívne testovať tam, kde sú ľudia najzraniteľnejší, teda v zariadeniach sociálnych služieb,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny