Na hlavný obsah

Viac ako šesť ľudí sa nebude smieť stretnúť

Rozhodla o tom v súvislosti s koronakrízou vláda.

Viac ako šesť ľudí sa nebude smieť stretnúť
Vláda prijala prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Foto: TASR

Na Slovensku bude od utorka (13. 10.) platiť zákaz zhromažďovania sa viac ako šiestich ľudí. Výnimku budú mať osoby žijúce v jednej domácnosti. Rozhodla o tom v pondelok (12. 10.) vláda. Dôvodom je zhoršenie pandémie koronavírusu v krajine.

„Uvedomujeme si, že v tejto situácii je veľmi nevyhnutné obmedziť mobilitu a socializáciu ľudí na miestach, kde to nie je nevyhnutné,“ skonštatoval po nedeľnom (11. 10.) rokovaní ústredného krízového štábu minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Pracujúcim a študentom sa má podľa neho umožniť chodiť do práce a do školy, avšak všetky ostatné činnosti sa musia obmedziť na úplné minimum.

Na Slovensku sa v nedeľu prijali prísnejšie opatrenia v dôsledku výrazného nárastu počtu nakazených novým koronavírusom. Od pondelka prešli stredné školy na dištančnú výučbu. Od štvrtka (15. 10.) bude povinné nosiť rúško aj v exteriéri, zakázané budú hromadné podujatia, reštaurácie budú môcť podávať len zabalené jedlo a jeho konzumácia bude možná len v exteriéri.

Zatvoria sa fitnescentrá, wellness zariadenia, akvaparky, kúpaliská či sauny. V obchodoch s potravinami a drogériou bude čas medzi 9.00 a 11.00 h vymedzený pre nákup seniorov. Obmedzí sa aj počet ľudí v obchodoch a nákupných centrách.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) avizoval, že sprísnené opatrenia budú platiť, kým sa sedemdňový kĺzavý medián nezníži pod 500. Zároveň upozornil, že Slovensko sa momentálne snaží zatiahnuť poslednú záchrannú brzdu. Ak nezafunguje, krajinu čaká lockdown ako v Izraeli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko