Na hlavný obsah

Elektrinu vyrábala tri dni. Odstavili bieloruskú atómovú elektráreň

Výrobňu energie pred pár dňami otváral Lukašenko.

Elektrinu vyrábala tri dni. Odstavili bieloruskú atómovú elektráreň
Na archívnej snímke zo 7. augusta 2020 prvá bieloruská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Prvá jadrová elektráreň v Bielorusku dočasne pozastavila výrobu elektrickej energie. Ide o elektráreň Astravec (BelAES), ktorú Alexandr Lukašenko slávnostne otvoril pred tromi dňami, informoval v utorok (10. 11.) spravodajský portál Meduza.io. Kedy bude výroba elektriny obnovená, nie je známe. Vedenie BelAES uviedlo, že treba nastaviť výrobné zariadenia.

Informácie o tom, že elektráreň Astravec prestala vyrábať elektrickú energiu, sa objavili už počas uplynulého víkendu.

Podľa neoficiálnych údajov bola dôvodom odstávky porucha napäťových transformátorov na jednom z agregátov pripojených ku generátoru. Zdroje zdôraznili, že incident z hľadiska úniku žiarenia nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo.

Lukašenko: Historická udalosť

Prvý blok jadrovej elektrárne dosiahol minulú sobotu výkon 400 MW. Na slávnosti pri tejto príležitosti sa zúčastnil aj Alexandr Lukašenko, ktorý označil spustenie jadrovej elektrárne za historickú udalosť v živote republiky.

Turbogenerátor prvého bloku jadrového reaktora bol pripojený k jednotnému elektrickému systému krajiny 3. novembra. V súlade s testovacími programami sa plánuje postupné zvyšovanie kapacity bloku na projektovanú kapacitu 1 190 MW. Kolaudácia sa očakáva v prvom štvrťroku 2021.

Alexandr Lukašenko (tretí zľava) počas slávnostného otvorenia prvej bieloruskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza neďaleko meste Astravec v Hrodnianskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Litvou.

Bielorusko buduje svoju jadrovú elektráreň neďaleko mesta Astravec v Hrodnianskej oblasti podľa ruského projektu VVER-1200. Elektráreň má pozostávať z dvoch jednotiek s výkonom 1200 MW. Kolaudácia druhého bloku sa predpokladá v roku 2022, informovala agentúra Interfax.

Litva má z elektrárne obavy

Litva túto prvú bieloruskú jadrovú elektráreň považuje za ohrozenie svojej národnej bezpečnosti, verejného zdravia i životného prostredia. Obavy Litvy i viacerých ďalších členských štátov EÚ umocnila aj séria incidentov počas výstavby jadrovej elektrárne Astravec.

Agentúra AFP pripomenula, že samotné Bielorusko roky zápasilo s následkami havárie v jadrovej elektrárni pri ukrajinskom meste Černobyľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet