Na hlavný obsah

Francúzi ho za liečbu koronavírusu oslavovali, odborníci mu vyčítajú šarlatánstvo

Lekára bude vyšetrovať lekárska komora.

Francúzi ho za liečbu koronavírusu oslavovali, odborníci mu vyčítajú šarlatánstvo
Francúzsky lekár Didier Raoult. Foto: TASR/AP

Francúzska lekárska komora začala konanie proti lekárovi, profesorovi Didierovi Raoultovi, ktorý sa počas prvej vlny koronavírusovej epidémie preslávil liečbou svojich pacientov, keď im podával liek s látkou hydroxychlorochín.

Podľa denníka Le Parisien začala lekárska komora voči Raoultovi konanie pre porušenie viacerých ustanovení etického kódexu. Kolegovia mu vyčítajú aj dezinformovanie verejnosti, jej vystavenie neodôvodnenému riziku, porušenie pravidla o lekárskej kolegialite a dokonca šarlatánstvo.

Úspech spochybnili vedci

Mikrobiológ Raoult sa pre mnohých Francúzov stal na jar najväčšou autoritou. Výsledky, ktoré jeho klinika v Marseille dosahovala pri liečení pacientov s ochorením COVID-19, mali zaujať aj odborníkov v zahraničí. Raoultov tím mal totiž zistiť, že u tzv. covidových pacientov, ktorí sa liečili hydroxychlorochínom, zmizol koronavírus rýchlejšie ako u tých, ktorých liečili bežným spôsobom.

Tieto štúdie však mnohí odborníci spochybnili. Francúzska vláda 27. mája rozhodla, že pacienti s ochorením COVID-19 sa nemôžu liečiť pomocou hydroxychlorochínu, keď dva jej poradné orgány a rovnako aj Svetová zdravotnícka organizácia upozornili na štúdie, podľa ktorých môže tento liek predstavovať vážnu hrozbu pre zdravie.

Štúdie dospeli k záveru, že osobám infikovaným koronavírusom hydroxychlorochín ani jeho príbuzný chlorochín v liečbe nepomohli, naopak, mohli ešte zvyšovať ich riziko abnormálneho srdcového rytmu a smrti.

Nespoľahlivé klinické testy

Raoult bol členom prvej vedeckej komisie zriadenej francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na boj s pandémiou. Po nezhodách, ktoré sa týkali skríningov a testovania, sa na jej zasadnutiach prestal zúčastňovať.

Lekárska komora začala konanie voči Raoultovi na základe série sťažností, ktoré dostala z regionálnej komory z oblasti Bouches-du-Rhône. Jedným zo sťažovateľov bol profesor matematiky. Kritizoval nespoľahlivosť klinických testov prevedených infektologickým inštitútom v Marseille, ktorý Raoult vedie.

Francúzsko patrí medzi krajiny najviac zasiahnuté pandémiou koronavírusu. Viac ako polovica lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti v krajine je obsadená pacientmi s ochorením COVID-19.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet