Na hlavný obsah

Na rozhovory medzi Britániou a EÚ už ostáva niekoľko dní, prerušil ich pozitívny test

Prestávka by mala trvať len "krátku chvíľu".

Na rozhovory medzi Britániou a EÚ už ostáva niekoľko dní, prerušil ich pozitívny test
Na snímke hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier počas príchodu na rokovanie s britskou stranou. Foto: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth

Európska komisia sa snaží na poslednú chvíľu dosiahnuť s Britániou dohodu o obchode a vyhnúť sa tak prípadnému brexitu bez dohody. Vrcholové rozhovory medzi oboma stranami sa ale vo štvrtok (19. 11.) prerušili, keďže jeden z členov európskeho tímu mal pozitívny výsledok testu na koronavírus.

„Jeden z vyjednávačov v mojom tíme mal pozitívny test na ochorenie COVID-19,“ napísal hlavný európsky vyjednávač Michel Barnier na twitteri. Dodal, že vyjednávania sa rozhodli prerušiť na „krátku chvíľu“.

Brusel aj Londýn teraz riešia, kedy sa bude možné vrátiť k rokovaniam bez toho, aby ohrozili zdravie vyjednávačov. Zhodujú sa v tom, že na prekonanie rozporov blokujúcich dohodu ostávajú už len dni.

Zatiaľ bezvýsledné rokovania o podobe ďalších vzťahov trvajú od chvíle, keď Británia na konci tohtoročného januára po 47 rokoch opustila Úniu. Prechodné obdobie už potrvá len necelých šesť týždňov a po jeho skončení v prípade „divokého“ rozchodu bez príslušnej dohody zaťaží obchodovanie cez Lamanšský prieliv clami a kvótami.

Dohoda sa črtá, ale čas sa kráti

Predstavitelia Únie aj Británie sa na začiatku tohto kola rozhovorov v Bruseli zhodovali, že dohoda je stále možná, na jej dojednanie však majú čas už len do budúceho týždňa. Prípad koronavírusu v tíme vyjednávačov EÚ túto časovú tieseň ešte viac komplikuje.

Barnier zároveň uviedol, že sa po dohode s britským partnerom Davidom Frostom rozhodol prerušiť jednanie a ich tímy „budú pokračovať v práci v plnom súlade s pokynmi (zdravotníkov)“. To by v závislosti od miery kontaktu mohlo znamenať niekoľkodňovú karanténu pre všetkých účastníkov rozhovorov.

Podľa predstaviteľov oboch strán sa po posledných rokovaniach text dohody síce začína pomaly rysovať, stále sa ale čaká na prelom v rozhovoroch o právach na rybolov, hospodárskej súťaži a dohľade nad riešením sporov. Pokiaľ sa postoje Únie a Británie v týchto témach nezblížia v priebehu najbližších dní, nebudú mať parlamenty oboch strán dosť času, aby prípadnú dohodu schválili do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet