Na hlavný obsah

Nadácia Zastavme korupciu zatiaľ nevidí zmysel kúpy miliónov rýchlotestov

S členstvom v komisii k nákupu antigénových testov váha.

Nadácia Zastavme korupciu zatiaľ nevidí zmysel kúpy miliónov rýchlotestov
Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Foto: TASR

Nadácia Zastavme korupciu prijme členstvo vo výberovej komisii na nákup 16 miliónov antigénových testov, až keď budú rozptýlené pochybnosti týkajúce sa zmyslu a hospodárnosti ich nákupu. Uviedla to riaditeľka nadácie Zuzana Petková. Tiež ju zaujíma stav príprav ďalšieho celoplošného testovania obyvateľstva.

„Bude nás zaujímať, na základe akej štúdie sa nakupujú práve antigénové testy, a to v počte 16 miliónov,“ uviedla na sociálnej sieti. Nadácia sa bude zaoberať aj efektívnosťou zriadenia mobilných odberových miest u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré majú štát vyjsť na 17 000 eur mesačne. A taktiež tým, či dostali alebo dostanú takúto možnosť aj samosprávy, ktoré sa osvedčili v celoplošnom testovaní.

Petková sa tiež pýta, „aká je dlhodobá predikcia analytikov Ministerstva zdravotníctva SR týkajúca sa vývoja pandémie a či napokon nebude namiesto hromadného testovania potrebný lockdown“.

Sulíkova komisia

Nákup antigénových testov má zabezpečiť Ministerstvo hospodárstva SR. Šéf rezortu Richard Sulík (SaS) avizoval, že v súvislosti s nákupom zriadi výberovú komisiu, do ktorej prizve aj zástupcov mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS), Nadácie Zastavme korupciu či opozičných lídrov Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Vytvorenie hodnotiacej komisie Sulíkovi odporučil aj premiér Igor Matovič (OĽANO).

Minister hospodárstva sa chce obrátiť aj na Úrad pre verejné obstarávanie, aby zistil, ktoré spôsoby obstarania sú v súlade so zákonom. Oslovil aj Najvyšší kontrolný úrad SR, či je nákup vôbec v súlade s kompetenciami ministerstva hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko