Na hlavný obsah

Obchodná dohoda medzi Britániou a EÚ stále nie je na stole, čas sa kráti

Rokovania budú pokračovať aj počas víkendu.

Obchodná dohoda medzi Britániou a EÚ stále nie je na stole, čas sa kráti
Mnoho Britov by privítalo zotrvanie v Európskej únii. Foto: SITA/AP

Vyjednávači z Británie a Európskej únie (EÚ) odporučia obom stranám, aby počas víkendu začali v Londýne nové kolo rozhovorov o vzájomnom obchode po brexite. Uviedli to londýnske noviny The Times.

Podľa nich sa očakáva, že hlavný britský vyjednávač David Frost a Michel Barnier z EÚ odporučia pokračovať v rokovaniach. EÚ a Británia stále nedosiahli prelom v troch sporných bodoch. Ani po takmer dvoch týždňoch sa nezhodli v oblastiach rybolovu, spravodlivej hospodárskej súťaže a mechanizmu urovnávania sporov. Vzájomná obchodná dohoda by pri tom obom stranám ušetrila bilióny eur.

Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney upozornil, že čas sa kráti a hrozí, že sa dohodu nepodarí zabezpečiť v potrebnom termíne. Uviedol tiež, že aj keď dosiahol určitý pokrok v otázke hospodárskej súťaže, stále nie je dostatočný.

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier počas príchodu na rokovanie o obchodnej dohode v Londýne.Foto: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth
Foto: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth

„Ak nebude existovať základný súbor pravidiel spravodlivej hospodárskej súťaže a ak nebude existovať riadiaca štruktúra, ktorá by dokázala riešiť spory, potom podľa môjho názoru nebude existovať obchodná dohoda,“ povedal Coveney na online konferencii. „V tejto oblasti sa dosiahol určitý pokrok, ale ešte zďaleka nie je uzavretá,“ doplnil.

Na dohodu už nemajú ani dva týždne

Dohodu je pritom potrebné uzavrieť do 15. novembra, aby mohla byť ratifikovaná Európskym parlamentom skôr, ako na konci roka vyprší prechodné obdobie. Počas neho sa obchod riadi pravidlami EÚ ako za čias členstva Británie v Únii.

Firmy dúfajú, že časová tieseň a pandémia koronavírusu, by mohli sústrediť pozornosť na dohodu, aby sa zabránilo chaosu v obchode, energetických väzbách a v letectve.

UK Chief Brexit negotiator David Frost walks behind British Prime Minister Boris Johnson as they leave 10 Downing Street to attend a meeting with ministers at the Foreign Office, in London, Friday, Oct. 23, 2020. (AP Photo/Matt Dunham)Foto: SITA/AP/Matt Dunham
Foto: SITA/AP/Matt Dunham

Ale ani potom nebudú britská vláda a firmy pripravené a Spojené kráľovstvo sa v januári nevyhne narušeniu obchodu, či už s dohodou alebo bez nej, tvrdí The Times.

Problémom je rybolov

Rybolov, symbolické odvetvie britských stúpencov brexitu, sa ukazuje ako obzvlášť zložitý problém. Londýn trvá na každoročných rokovaniach o kvótach, zatiaľ čo EÚ požaduje dlhodobejšiu perspektívu pre svoj rybársky priemysel.

„Zatiaľ sme nenašli riešenie týkajúce sa rybolovu,“ uviedol hovorca Európskej komisie Daniel Ferrie. „Zatiaľ tam nie sme. Čaká nás ešte veľa práce,“ dodal.

„Pokrok dosiahneme iba vtedy, ak EÚ akceptuje realitu, že Spojené kráľovstvo bude mať právo kontrolovať prístup do svojich vôd,“ reagoval hovorca britského premiéra Borisa Johnsona.

Británia v januári vystúpila z EÚ po viac ako 40 rokoch členstva, ale rozhovory o budúcich vzťahoch oboch strán už mesiace viaznu.

Diplomat z EÚ naznačil, že vyjednávač bloku Michel Barnier podá triezve hodnotenie najnovších výsledkov v stredu na krátkom brífingu so zástupcami 27 štátov bloku. Priebeh rozhovorov bol často „trpký“ a situáciu zhoršil aj návrh novej legislatívy Británie, ktorý je porušením predchádzajúcej dohody o tzv. rozvode s EÚ.

Brusel v reakcii na to začal právne konanie a upozornil, že nezavedie žiadnu novú obchodnú dohodu s Britániou, pokiaľ Londýn nesplní svoje predchádzajúce záväzky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika