Na hlavný obsah

Oponent Erdogana ostáva vo väzení. Podporuje terorizmus, tvrdí prezident

Hrozí mu 142 rokov väzenia.

Oponent Erdogana ostáva vo väzení. Podporuje terorizmus, tvrdí prezident
Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol výzvu na prepustenie kurdského predáka a bývalého predsedu opozičnej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtasa. Podľa hlavy štátu má Demirtas na rukách krv a podporuje terorizmus, uvádza agentúra Reuters.

Kurd, ktorý proti Erdoganovi kandidoval v prezidentských voľbách v rokoch 2014 a 2018, je vo väzení od roku 2016 pre obvinenie z podpory terorizmu. K jeho prepusteniu vyzval minulý týždeň jeden z najbližších Erdoganových poradcov a bývalý podpredseda tureckej vlády Bülent Arinc. V utorok (24. 11.) ale z postu v rade poradcov tureckého prezidenta rezignoval. K prepusteniu Demirtasa vyzvali v minulosti tiež organizácie na ochranu ľudských práv, západné krajiny a niektoré turecké opozičné strany.

Proti prepusteniu Demirtasa sa, naopak, postavila nacionalistická Strana národnej akcie (MHP), ktorá je koaličným spojencom Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja. Bývalému kurdskému politikovi hrozí za podporu terorizmu až 142 rokov odňatia slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet