Na hlavný obsah

Pre prípad zabíjania civilistov v Afganistane prepustia 13 austrálskych vojakov

K nezákonným činom malo dôjsť v rokoch 2005 až 2016.

Pre prípad zabíjania civilistov v Afganistane prepustia 13 austrálskych vojakov
Vojaci v Afganistane. Foto: TASR/AP

Austrálska armáda upovedomila 13 členov špeciálnych síl o ich pravdepodobnom prepustení v súvislosti s prípadom usmrtenia 39 afganských civilistov a zajatcov. Existenciu dôveryhodných dôkazom o tom, že Austrálčania nezákonne zabíjali v Afganistane, minulý týždeň vo štvrtok (19. 11.) pripustil šéf austrálskych obranných síl Angus Campbell.

Keďže vojaci o incidente podali nepravdivé výpovede, čelia podozreniu, že boli spolupáchateľmi alebo svedkami vraždenia. Armáda spresnila, že vojaci budú mať dva týždne na to, aby na upozornenie reagovali. Zatiaľ nikoho neprepustili.

Austrálska armáda začala vyšetrovanie postupu svojich vojakov v Afganistane v rokoch 2005 až 2016 pred štyrmi rokmi. Médiá v tom čase priniesli informácie o zabíjaní neozbrojených afganských mužov a detí. Správa z vyšetrovania ukázala, že 25 príslušníkov špeciálnych jednotiek sa v 23 rôznych prípadoch priamo alebo nepriamo podieľalo na usmrtení väzňov či iných civilistov. S inými mali kruto zaobchádzať. Vraždenie údajne začalo v roku 2009 a k najväčšiemu počtu incidentov prišlo v rokoch 2012 a 2013.

Pod ochranou medzinárodného práva

Austrálsky premiér Scott Morrison aj šéf ozbrojených síl Campbell sa za konanie vojakov ospravedlnili. Premiér oznámil, že informáciami z novej správy sa bude zaoberať špeciálny vyšetrovateľ. Afganistan označil vraždenie za neprijateľné, ale správu z minulého týždňa ocenil ako krok vpred. Podľa polície by vyšetrovanie mohlo trvať roky.

Väčšinu Afgancov austrálski vojaci pripravili o život v zajatí, keď boli pod ochranou medzinárodného práva, podotkla agentúra Reuters. Nešlo o situácie, ktoré by sa dali označiť za bojové.

Austrália je blízkym spojencom USA a v Afganistane jej vojaci pôsobia od roku 2002. V krajine sa vystriedalo 39 000 príslušníkov austrálskej armády, viac ako 40 prišlo o život. Teraz je podľa BBC v Afganistane približne 400 austrálskych vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet