Na hlavný obsah

Ruský systém S-400 do výzbroje zaradíme, tvrdí Turecko. USA naďalej hrozia sankciami

Výhrady k tureckému postupu má aj NATO.

Ruský systém S-400 do výzbroje zaradíme, tvrdí Turecko. USA naďalej hrozia sankciami
Na snímke vykladanie druhej dodávky súčastí ruského systému protivzdušnej obrany S-400 z ruského transportného lietadla na leteckej základni Murted neďaleko Ankary v auguste 2019. Foto: TASR/AP

Minister obrany Hulusi Akar vo štvrtok 12. novembra potvrdil zámer Turecka zaradiť do výzbroje armády ruský systém protivzdušnej obrany S-400. Turecko chce tiež rokovať so Spojenými štátmi o pokračovaní spolupráce v programe stíhačiek F-35, píše agentúra AP.

Washington práve pre zámer využiť ruskú techniku ​​odmieta Ankare stroje F-35 poskytnúť a pre využívanie raketovému systému, ktorý turecká armáda testuje od októbra, hrozí sankciami.

Využijeme systém S-400 podobným spôsobom, ako ďalšie členské krajiny NATO používajú existujúci systém S-300,“ uviedol minister pri vypočutí v tureckom parlamente. Ruský systém S-300 majú vo výzbroji tri členské krajiny NATO: Slovensko, Bulharsko a Grécko.

USA nechcú Turkom stíhačky predať

Turecko chce viesť debaty so Spojenými štátmi o zlučiteľnosti ruského systému s americkými stíhacími lietadlami najnovšej generácie. Turecko vyrába niektoré súčiastky lietadla F-35 a chce 100 kusov kúpiť.

Spojené štáty ale pohrozili, že Turecko z programu stíhacích lietadiel vylúčia a zavedú sankcie. Podľa USA predstavuje ruský systém pre F-35 hrozbu.

Výzva NATO

Turecká vláda v minulosti uviedla, že sa ku kúpe systému S-400 odhodlala, keď jej Spojené štáty odmietli predať americký protivzdušný systém Patriot.

K tureckému postupu vyjadrila výhrady aj Severoatlantická aliancia. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že nie je možné systém zapojiť do aliančných štruktúr a Turecko vyzval, aby vyzbrojenie svojej protivzdušnej obrany riešilo inak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet