Na hlavný obsah

Štát podporí ceny elektriny miliónmi eur

Podľa Hegera chce ochrániť spotrebiteľov.

Štát podporí ceny elektriny miliónmi eur
Podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger. Foto: SITA

Distribučné spoločnosti dostanú zo štátneho rozpočtu 162 miliónov eur. Ide o časť dlhu za podporu zelenej elektriny z roku 2018. Minister financií Eduard Heger (OĽANO) predstavil splatenie dlhu za podporu zelenej elektriny ako tretiu pomoc pre občanov, pre spotrebiteľov elektriny. „Dnes pomáhame ľuďom s účtami za elektrinu. Uvoľňujeme z rozpočtu túto sumu, aby sme ochránili spotrebiteľov,“ povedal v utorok (24. 11.).

Tarify za prevádzku systému (TPS) sa podľa Hegera od roku 2009 mnohonásobne zvýšili. „Podpora obnoviteľných zdrojov energie (OZE) vyšla Slovensko príliš draho. V ideálnom prípade podpora vynaložená na OZE mohla byť rádovo 514 miliónov eur,“ spresnil.

Podľa štátneho tajomníka MF SR Marcela Klimeka sa podpora na OZE v SR za posledné roky cez TPS predražila o 2,5 miliardy eur. „Zaplatili to všetko slovenské firmy a slovenské domácnosti,“ poznamenal. „Preto vznikla potreba nekrytej časti financovania v spomínanej sume 162 miliónov eur. Tým, že štát jednorazovo zadotuje túto čiastku do energosystému, TPS sa zníži zo svojho hroziaceho maxima skoro až o 20 %,“ spresnil Klimek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika