Na hlavný obsah

V etiópskom regióne Tigraj došlo k masakru civilistov

Amnesty International hovorí o stovkách obetí.

V etiópskom regióne Tigraj došlo k masakru civilistov
Etiópski ortooxní kresťania zapálili sviečky a modlili sa za mier v krajine na bohoslužbách v hlavnom meste Etiópie Adis Abeba. Foto: SITA/AP/Mulugeta Ayene

Mnoho civilistov bolo zmasakrovaných v narastajúcom konflikte v severoetiópskej oblasti Tigraj. Informovala o tom ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), podľa ktorej môže počet obetí dosiahnuť aj niekoľko stoviek.

AI v prehlásení uviedla, že môže potvrdiť smrť „mnohých, pravdepodobne stoviek ľudí, ktorí boli ubodaní a rozsekaní v meste Mai-Kadra v etiópskej oblasti Tigraj v noci  deviateho novembra.“ AI videla a „digitálne overila príšerné fotografie a videonahrávky tiel roztrúsených po meste, alebo odnášaných na nosidlách“, dodáva organizácia.

Kríza v Tigraji naďalej pokračuje aj v politickej rovine. Etiópsky parlament v piatok (13. 11.) nominoval nového prezidenta štátu Tigraj, ktorý je súčasťou tejto federatívnej republiky Afrického rohu. Jeho menovanie prišlo deň po tom, ako bol tigrajský prezident Debretsion Gebremichael zbavený imunity, aby mohol byť trestne stíhaný. Gebremichaela zvolili za prezidenta v septembri a je predsedom Tigrajského ľudového oslobodeneckého frontu (TPLF).

Svedkovia, na ktorých sa organizácia odvoláva, vinia zo zabíjania civilistov sily lojálne TPLF. Tigrijskí oficiálni činitelia ale popreli, že by sa do masakru zapojili milície TPLF. Boje medzi vládnymi silami a TPLF prepukli 4. novembra. Získať akékoľvek informácie o dianí v štáte je komplikované, pretože je odpojené ako telefónne, tak aj internetové pripojenie.

Medzi etiópskou vládou a TPLF, ktorá kontroluje najsevernejší etiópsky štát Tigraj, panovalo dlhodobé napätie, ktoré prerástlo do vojenských stretov vrátane náletov federálnych etiópskych síl. V dôsledku toho tisíce civilistov prekročili hranice Sudánu, ktorý ich umiestnil do utečeneckého tábora.

Napätie v Etiópii sa podľa agentúry AP neobmedzuje iba na Tigraj, zrejmé je v celej krajine. Podľa vlády zadržali 150 ľudí za šírenie „strachu a hrozieb“ na území celej Etiópie. Tisíce ľudí vo štvrtok protestovali proti TPLF v etiópskych spolkových štátoch Oromije, Somali a Afar, uviedla gentúra Reuters s tým, že demonštrácie podporila aj centrálna vláda.

Etiópsky premiér Abiy Ahmed je nositeľom Nobelovej ceny za mier za dohodu s Eritreou, v prípade Tigraja ale odmietol zahraničné výzvy na vyjednávanie a upokojenie situácie. „Nemôže k tomu dôjsť skôr, ako bude odstránená vláda „kliky“ TPLF a zničené jej zbrane, pretože vedenie frontu sa snaží zničiť celú Etiópiu,“ myslí si premiér.

Africká únia (AÚ) na situáciu v Etiópii reagovala odvolaním šéfa bezpečnosti, ktorý je etiópskej národnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet