Na hlavný obsah

V jadrovej elektrárni Mochovce je megaproblém, tvrdí riaditeľ SIS Pčolinský

Problémy v Mochovciach aktuálne vo veľkom rieši NAKA.

V jadrovej elektrárni Mochovce je megaproblém, tvrdí riaditeľ SIS Pčolinský
Chladiace veže 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Foto: TASR

Pri výstavbe jadrovej elektrárne v Mochovciach bol neporiadok a elektráreň je zanedbaná, uviedol v rozhovore pre Denník N riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský. Do vedenia SIS sa dostal po tom, ako sa v marci tohto roku vymenila vláda. Pomery, ktoré v informačnej službe vládli od roku 2012 boli podľa neho „veľmi smutným obdobím“.

Tajná služba bola v časoch, keď Slovensku vládol Smer-SD, či už sám alebo s koaličnými partnermi, poddimenzovaná a viaceré témy riešila len povrchne. Výnimkou bola ale podľa Pčolinského napríklad jadrová energetika, ktorej sa SIS venovala vysoko kvalitne.

„Pri ich výstavbe bol jednoducho neporiadok, dodávatelia dodávali nekvalitné a necertifikované produkty, kontrolné orgány niektoré kontroly vykonávali skôr formálne ako naozaj. Venovali sme sa aj línii rozkrádania, čo je tiež vážny problém, ale keď dáte na váhu peniaze a ľudské životy, tak má vždy väčšiu hodnotu život,“ odpovedal Pčolinský na výzvu bližšie opísať problémy pri výstavbe 3. a 4. bloku v Mochovciach.

Vyjadrenia šéfa SIS premiér Igor Matovič (OĽANO) nechcel verejne komentovať. „Som informovaný v rozsahu, v akom informovaný mám byť,“ reagoval na otázky novinárov, či má informácie o bezpečnostnom riziku v Mochovciach.

Pčlinský v rozhovore dodal, že elektráreň v Mochovciach je zanedbaná a rozkrádanie pri jej výstavbe je najmenší problém. Na problémy s bezpečnosťou upozorňovala SIS niekedy aj tri- či štyrikrát mesačne. „Teraz to rieši NAKA. Ale aby som to zhrnul – technológia, spôsob výstavby, vzťahy medzi akcionármi, to je naozaj megaproblém,“ dodal Pčolinský.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v areáli jadrovej elektrárne v Mochovciach počas posledných dvoch rokov viackrát a vyšetrovateľ vzniesol aj niekoľko obvinení. V septembri tohto roka po akcii „Požiar“ polícia informovala, že v elektrárni zaisťovala veci dôležité pre trestné konanie do prípadu obzvlášť závažného zločinu podvodu a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. „Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry vedie trestné stíhanie v súvislosti s dostavbou 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne,“ uviedla vtedy polícia.

Na problémy pri výstavbe v Mochovciach viackrát upozorňovala aj rakúska mimovládna organizácia Global 2000, Slovenské elektrárne ale jej tvrdenia zo začiatku roka 2019 dementovali a organizáciu označili za šíriteľa poplašných správ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika