Na hlavný obsah

Z eurofondov poputuje do umeleckých škôl 20 miliónov eur

Štát chce podporiť zamestnanosť učiteľov.

Z eurofondov poputuje do umeleckých škôl 20 miliónov eur
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Na podporu udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách (ZUŠ) štát poskytne 20 miliónov eur, využije pritom eurofondy. Návrh Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v stredu (18. 11.) schválila vláda.

„Pred niekoľkými mesiacmi sme priniesli obdobnú pomoc na udržateľnosť miest v materských školách. Tam už bolo podporené udržanie pracovných miest na 2 507 materských školách s počtom 22 189 zamestnancov a bola zatiaľ vyplatená suma 54 miliónov eur. Tento projekt na pomoc ZUŠ-iek bude založený na rovnakom princípe. Čiže ide o druhú pomoc zo strany vlády smerom k samosprávam a zastabilizovaniu školského prostredia,“ ozrejmil po rokovaní vlády šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS).

Príspevok bude refundovať 80 % hrubej mesačnej mzdy pedagogického i nepedagogického zamestnanca, najviac vo výške 1 100 eur. Refundácia sa vzťahuje na obdobie marec až jún 2020.

Z návrhu vyplýva, že na uvedené obdobie bude potrebné vyčleniť 20 miliónov eur a týka sa zhruba 6 192 zamestnancov a 716 ZUŠ vrátane elokovaných pracovísk. Na financovanie sa použijú zdroje Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Ľudské zdroje na roky 2014 – 2020.

O príspevok na zamestnanca môže požiadať základná umelecká škola, prípadne jej zriaďovateľ, podmienkou je, aby bola v sieti škôl a školských zariadení a nebola financovaná prevažne zo súkromných zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika