Na hlavný obsah

Bielorusko zatvorí hranice, opozícia hovorí o železnej opone

Nariadenie by malo začať platiť 20. decembra.

Bielorusko zatvorí hranice, opozícia hovorí o železnej opone
Demonštrant v starej národnej vlajke Bieloruska stojí pred policajnou barikádou počas protestu v Minsku. Foto: SITA/AP

Bieloruská vláda vo štvrtok (10. 12.) oznámila, že uzavrie svoje pozemné hranice pre výjazd občanov do cudziny s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu. Opozičné médiá prirovnávajú tento krok k spusteniu novej železnej opony ako za sovietskych čias. Vládne nariadenie nespresňuje, kedy sa hranice Bielorusom zase otvoria.

Vládny príkaz má nadobudnúť účinnosť po desiatich dňoch od zverejnenia. Agentúra Interfax v jednej správe uviedla, že hranice sa pre výjazd Bielorusov uzavrú od 21. decembra, neskôr v druhej, že od 20. decembra.

Obmedzenie sa nedotkne vodičov kamiónov v medzinárodnej doprave ani diplomatov. Do krajiny budú smieť pricestovať aj návštevníci zo zahraničia, strávia ale desať dní v karanténe.

Odchádzajú šikovní?

„Nová železná opona dorazila,“ uviedol spravodajský kanál NeXT Live, ktorý sa stal jedným z hlavných zdrojov informácií o opozičných demonštráciách v Bielorusku.

Novinár Franak Viačorka, ktorý sa stal poradcom líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej, sa k správe o uzavretí hraníc vyjadril na twitteri. „Skutočným dôvodom je, že príliš veľa ľudí chce uniknúť útlaku režimu,“ reagoval na vládne odôvodnenie, že za sprísnený režim na hraniciach môže koronavírus.

Bielorusko totiž čelí odlivu šikovných ľudí. Susedné krajiny od Ukrajiny po Pobaltie lákajú bieloruské talenty a firmy na rýchle vybavenie formalít a na daňové úľavy. Bieloruský premiér sa už dávnejšie vyjadril, že úrady by mali bojovať s únikom mozgov a mali by zabrániť najmä odchodu mladých do cudziny.

Nebezpečenstvo pandémie Lukašenko v prvej vlne zľahčoval a tvrdil, že na chorobu COVID-19 nikto neumrie. Od začiatku pandémie sa v Bielorusku podľa ministerstva zdravotníctva nakazilo 152 453 ľudí, z ktorých 1 230 nákaze podľahlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet