Na hlavný obsah

Bratislava chce posilniť vianočnú atmosféru v uliciach dotáciou na svetielka

Prevádzkam v historickom centre dá 50 eur na nákup výzdoby.

Bratislava chce posilniť vianočnú atmosféru v uliciach dotáciou na svetielka
Rozsvietený vianočný stromček na Hlavnom námestí v rámci otvorenia Bratislavských Vianoc na viacerých miestach v Bratislave počas prvej adventnej nedele. Foto: SITA

Historické jadro bratislavského Starého Mesta by predsa len mohlo mať svetelnú vianočnú výzdobu. Umožní to dotačná výzva neinvestičného Fondu architekta Weinwurma (FAW), ktorá prevádzkam na pešej zóne v centre mesta ponúka 50 eur na nákup svetelnej a inej vianočnej výzdoby. Kvôli vkusnosti a ekologickosti má byť decentná, z prírodného materiálu a pri svetielkach je povolená biela, červená a zelená farba. 

„Cieľom je posilniť vianočnú atmosféru v meste, podporiť gastropodnikateľov, kaviarnikov a obchodníkov a zároveň nezaťažiť rozpočet mestskej časti,“ priblížil hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Mestská časť pôvodne avizovala, že v porovnaní s minulým rokom bude mať skromnejšiu svetelnú výzdobu, čím ušetrí zo svojho rozpočtu takmer dve tretiny obvyklých nákladov na vianočnú výzdobu. Namiesto každoročného osvetlenia ulíc historického centra mesta mala byť iba na Hviezdoslavovom námestí, na ktorom je aj vianočný stromček a od piatka (4. 12.) tiež vianočné food trucky.

Na Rázusovom námestí spríjemňuje vianočnú atmosféru vyzdobený Propeller. Adventné korzo je ďalšia akcia, ktorá je výsledkom hľadania možností, ako si užiť Vianoce v meste v období pandémie koronavírusu. Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism ju skoncipovala ako 13 adventných zastávok počas predvianočného korzovania mestom s možnosťou ochutnávok špecialít alebo nákupu v zapojených prevádzkach a obchodoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko