Na hlavný obsah

Brazílsky prezident sa zaočkovať nedá, odrádza aj občanov

Upozorňuje najmä na možné vedľajšie účinky vakcíny.

Brazílsky prezident sa zaočkovať nedá, odrádza aj občanov
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro máva svojim podporovateľom. Foto: SITA/AP/Eraldo Peres

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro opäť spochybnil očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Podľa miestnych médií uviedol, že sa dištancuje od akýchkoľvek vedľajších efektov, ktoré môžu vakcíny spôsobiť. Minister zdravotníctva Eduardo Pazuello zas oznámil, že očkovanie v krajine nebude „masívne“ a neoznámil ani jeho časový plán. Brazília pritom v poslednom týždni eviduje výrazný nárast infikovaných, ktorý prichádza po asi dvojmesačnom zlepšení, hovorí sa aj o druhej vlne epidémie.

„Predpokladám, že v zmluve bude: dištancujeme sa od akéhokoľvek odškodnenia, od akejkoľvek zodpovednosti pred možnými vedľajšími účinkami – okamžitými aj budúcimi. Takže: necháte sa očkovať?“ povedal v stredu (2. 12.) brazílsky prezident podľa denníku O Globo. „A ja vám všetky tie zmluvy ukážem. Kto sa nechá očkovať, ten prijíma dôsledky. Ak bude nejaký problém, už viete, že mňa obviňovať nemôžete,“ dodal Bolsonaro.

Brazílsky prezident v lete prekonal ochorenie COVID-19 a minulý týždeň vyhlásil, že sa očkovať nenechá, okrem iného aj preto, že už má protilátky. Pandémiu ale zľahčoval od jej začiatku a odmietal karanténne obmedzenia s tým, že poškodzujú ekonomiku. Pre to sa dostal do sporu s niektorými brazílskymi guvernérmi, najmä s guvernérom Sao Paula Joaom Doriom.

Kým Dorio je za čínsku vakcínu, Bolsonaro ju odmieta. Minister zdravotníctva, generál Pazuello, ktorý COVID-19 prekonal minulý týždeň, tento týždeň v parlamente povedal, že Brazília má „dve až tri možnosti vakcín“, uviedol ale iba vakcínu britskej firmy AstraZeneca. Americko-nemecká vakcína firiem Pfizer a BioNTech je pre Brazíliu nevhodná, pretože sa musí uchovávať pri teplote asi 70 stupňov Celzia.

Pazuello tiež uviedol, že prednostne budú očkovaní zdravotníci, ľudia starší ako 75 rokov a domorodí obyvatelia, ktorí tiež patria k ohrozeným skupinám. Majú totiž slabú imunitu proti ochoreniam bežným vo väčšinovej populácii a niektorí sú navyše oslabení podvýživou či inými ochoreniami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet