Na hlavný obsah

Čína sa za fotografiu austrálskeho vojaka s krvavým nožom neospravedlní

Krajina obviňuje Austráliu, že sa snaží zakryť možné vojnové zločiny.

Čína sa za fotografiu austrálskeho vojaka s krvavým nožom neospravedlní
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Čína sa odmietla ospravedlniť Austrálii za falošnú fotografiu austrálskeho vojaka, ktorý drží nôž pod krkom afganského dieťaťa. Počítačovo upravenú snímku zdieľal na twitteri hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Li-ťien Čao. Reagoval na podozrenie, že príslušníci austrálskych špeciálnych jednotiek v Afganistane usmrtili desiatky väzňov a civilistov.

Austrálsky premiér Scott Morrison označil tweet hovorcu čínskeho ministerstva zahraničia za „odporný“. Peking vyzval, aby sa za zdieľanie snímky ospravedlnil.

https://twitter.com/zlj517/status/1333214766806888448

Čína to odmietla a tvrdí, že sa Austrália touto požiadavkou len snaží „odviesť pozornosť verejnosti“ od možných vojnových zločinov spáchaných v Afganistane a zvaliť na Peking vinu za zhoršenie austrálsko-čínskych vzťahov.

„Austrália sa musí vyrovnať so zločinmi spáchanými austrálskymi vojakmi v Afganistane a pohnať vinníkov k zodpovednosti,“ napísalo vo vyhlásení veľvyslanectvo.

Vzťahy medzi Čínou a Austráliou sa tento rok dostali na najhoršiu úroveň za posledné desiatky rokov. Napätie narástlo po tom, čo austrálska vláda vyzvala k medzinárodnému vyšetreniu pôvodu koronavírusu, ktorý sa objavil na prelome roka v čínskom meste Wu-chan. Peking následkom toho uvalil na Austráliu obchodné clá a vykázal z Číny posledných dvoch korešpondentov pracujúcich pre austrálske médiá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet