Na hlavný obsah

Dvaja kardináli blízki pápežovi sa nakazili koronavírusom

S hlavou cirkvi sa vídajú pravidelne.

Dvaja kardináli blízki pápežovi sa nakazili koronavírusom
Pápež František počas celebrovania svätej omše pri príležitosti slávenia Panny Márie Guadalupskej v bazilike Sv. Petra vo Vatikáne 12. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Ochorením COVID-19 sa nakazili už dvaja kardináli, ktorí majú blízko k pápežovi Františkovi. S odvolaním sa na vatikánske zdroje o tom v utorok (22. 12.) informovali agentúry AFP a DPA.

Jedným z nich je tzv. pápežský almužník, 57-ročný poľský kardinál Konrad Krajewski, známy pre svoju pomoc bezdomovcom či chudobným. Prejavili sa u neho príznaky zápalu pľúc a aktuálne je hospitalizovaný v nemocnici v Ríme, kde je pod lekárskym dohľadom.

Úrady teraz preverujú, s kým mohol prísť v poslednom čase do kontaktu. Zatiaľ nie je zrejmé, či sa stretol aj s pápežom, no vída sa s ním pravidelne.

Nemenovaný vatikánsky zdroj uvádza, že ďalším nakazeným je 78-ročný kardinál Giuseppe Bertello. Predseda guvernorátu Vatikánskeho mestského štátu sa s pápežom taktiež pravidelne stretáva.

Pápežovi Františkovi (84) pred niekoľkými desaťročiami odstránili v jeho rodnej Argentíne časť pľúc. Počas pandémie sa na sociálnych sieťach stal terčom kritiky za nedodržiavanie preventívnych opatrení, len zriedka nosí rúško a niekedy ani nezachováva bezpečný odstup od veriacich. Pre svoj vek i niekdajšie problémy s pľúcami je pritom považovaný za obzvlášť ohrozeného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet