Na hlavný obsah

Návšteva Mikuláša v belgickom domove dôchodcov má už 26 obetí

Muž prestrojený za Mikuláša infikoval viac ako 100 ľudí.

Návšteva Mikuláša v belgickom domove dôchodcov má už 26 obetí
Zdravotná sestra Anne-Catherine Charlierová v ochrannom odeve a s ochranným štítom pracuje na Jednotke intenzívnej starostlivosti pre liečbu COVID-19 v nemocnici CHR Citadelle v Liege 16. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Ochoreniu COVID-19 už podľahlo dvadsaťšesť obyvateľov domova dôchodcov po tom, ako sa infikovali po návšteve muža prestrojeného za svätého Mikuláša. Ten nevedel, že bol nakazený koronavírusom.

Zo 169 obyvateľov domova dôchodcov Hemelrijck v meste Mol pri Antverpách sa koronavírusom pri tejto príležitosti infikovalo 85, ďalších štyridsať infikovaných pochádza z radov zamestnancov. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaných obyvateľov a zamestnancov domova.

Nákaza sa u klientov domova prejavila niekoľko dní po mikulášskej návšteve z 5. decembra. Muž, ktorý predstavoval Mikuláša, mal následne pozitívny výsledok testu na COVID-19.

Virológ Marc Van Ranst, ktorý sa stal známym počas pandémie, uviedol, že väčšina nakazených v domove dôchodcov sa nakazila „z jedného zdroja“.

Hovorca flámskej zdravotníckej agentúry Joris Moonens ale uviedol, že „nie je isté“, že zdrojom nákazy bol Mikuláš. Agentúra zatiaľ nedostala žiadnu sťažnosť, ani sa neviedlo žiadne vyšetrovanie.

Domovy dôchodcov a domovy sociálnych služieb v Belgicku pandémia zasiahla veľmi ťažko, nákaze v nich podľahlo 11 066 obyvateľov, čo predstavuje 57,3 % z celkového počtu úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 v kráľovstve. Obyvatelia domovov a ich zamestnanci majú prednosť pri očkovaní, ktoré sa začalo začiatkom týždňa a má vo väčšom rozsahu pokračovať od 5. januára 2021.

V Belgicku, ktoré má približne 11,5 milióna obyvateľov, sa podľa údajov americkej Univerzity Johna Hopkinsa nakazilo viac ako 640 000 ľudí a viac ako 19 400 z nich umrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet