Na hlavný obsah

Očkovanie proti koronavírusu sa v EÚ začne 27. decembra

Schvaľovanie vakcín pre EÚ posunuli na skoršie termíny.

Očkovanie proti koronavírusu sa v EÚ začne 27. decembra
Foto: TASR/AP

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa naprieč Európskou úniou spustí  27. decembra a postupne bude pokračovať 28. a 29. decembra. Správu priniesla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Layenová na twitteri. „Je to veľká chvíľa pre Európu,“ napísala von der Leyenová.

Európska lieková agentúra (EMA) má rozhodnúť o schválení použitia vakcín firiem Pfizer a BioNTech v EÚ 21. decembra, o osem dní skôr, ako pôvodne plánovala. Vyjadrenia von der Leyenovej naznačujú, že EK počíta s jej schválením.

Predsedníčka EK v stredu (16. 12.) počas vystúpenia v Európskom parlamente vyjadrila presvedčenie, že všetkých 27 členských štátov EÚ by malo začať s očkovaním obyvateľov v rovnaký deň.

Moderna v tesnom závese

EMA krátko na to oznámila, že presúva na skorší termín aj schvaľovací proces vakcíny od spoločnosti Moderna. Mimoriadne stretnutie je naplánované na 6. januára 2021, pôvodná schôdza plánovaná na 12. januára sa zachová pre prípad potreby.

Agentúra termín prehodnotila po tom, ako jej Moderna v predstihu poskytla posledný balík dát potrebných pre posúdenie žiadosti. Obsahuje informácie špecifické pre výrobu vakcíny mRNA-1273 pre trh EÚ.

„Podarilo sa nám revidovať harmonogramy hodnotenia vakcín proti COVID-19 z dôvodu neuveriteľného úsilia všetkých, ktorí sa podieľajú na týchto hodnoteniach: predsedov vedeckých výborov, spravodajcov a ich hodnotiacich tímov, vedeckých odborníkov vo všetkých členských štátoch EÚ a mojich zamestnancov v EMA,“ vyjadrila sa výkonná riaditeľka agentúry Emer Cookeová.

Na správu o novom termíne zareagovala aj von der Leyenová, ktorá uviedla, že ho víta. Ako pripomenula, EMA rozhodne o vakcíne Moderny po tom, čo poskytne svoj „vedecký názor“ na vakcínu firiem Pfizer a BioNTech. „Robíme dobrý pokrok pri zabezpečovaní vakcín,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko