Na hlavný obsah

Po požiari sú tisíce migrantov v Bosne bez strechy nad hlavou

Vydali sa do Srbska či Chorvátska.

Po požiari sú tisíce migrantov v Bosne bez strechy nad hlavou
Požiar v tábore migrantov - Bosna a Hercegovina. Foto: SITA/AP

Najmenej 3 000 migrantov v Bosne a Hercegovine je v súčasnosti bez prístrešia v podmienkach, ktoré sa dajú označiť za humanitárne nešťastie, upozornil v pondelok Peter Van der Auweraert, vedúci misie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v Bosne a Hercegovine. Informovala o tom agentúra HINA.

Stredisko pre migrantov Lipa pri meste Bihač minulý týždeň v stredu (23. 12.) postihol požiar a odvtedy je dočasne zatvorené, pripomína HINA. Van der Auweraert na Twitteri napísal, že oheň pravdepodobne založila skupina bývalých obyvateľov tábora.

Približne 1 000 migrantov zo strediska zostalo bez strechy nad hlavou, píše HINA. Tí sa pridali k ďalším 1 500 až 2 000 osobám, ktoré prespávajú v lesoch, opustených budovách a narýchlo zhotovených stanových príbytkoch.
Van der Auweraert pre televíziu N1 uviedol, že zdroje na založenie nového strediska pre migrantov organizácia IOM k dispozícii má. Problémy sa však týkajú jeho umiestnenia.

Vláda Bosny a Hercegoviny súhlasila, že obec Lipa sa stane dočasným prijímacím strediskom pre migrantov. Na to je však potrebné vyprázdniť súčasný dočasný stanový tábor a postaviť nový – s potrebnou infraštruktúrou a vybavením.

Miestne úrady v Bihači migrantom v obci Lipa nedovolili dočasne sa ubytovať v bývalom tábore v neďalekom meste Bira. Situácia podľa Van der Auweraerta zvýši tlak na hraniciach krajiny, pretože časť migrantov, ktorí sú bez strechy nad hlavou, sa vydala smerom do Chorvátska a časť sa rozhodla vrátiť sa do Srbska.

V Bosne a Hercegovine sa podľa odhadov IOM v súčasnosti nachádza približne 8 000 ilegálnych migrantov. Väčšina z nich sa nachádza v Unsko-sanskom kantóne a v oblasti hlavného mesta Sarajevo, kde sú dva tábory pre migrantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet