Na hlavný obsah

Počas prvého mesiaca zbraňovej amnestie Slováci odovzdali 204 strelných zbraní

Nelegálne držané zbrane je možné odovzdať do konca apríla 2021.

Počas prvého mesiaca zbraňovej amnestie Slováci odovzdali 204 strelných zbraní
Foto: TASR/AP

V prvom mesiaci zbraňovej amnestie, v novembri, odovzdali občania 204 nelegálne držaných strelných zbraní a 3 448 kusov streliva. Informovala o tom Marta Fabiánová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Pomer krátkych zbraní k dlhým je zatiaľ 53 % k 47 %. Približne polovicu odovzdaných zbraní tvoria podľa MV pištole a revolvery. Ľudia ale odovzdali aj množstvo dlhých zbraní ako malokalibrovky (približne 11 percent), brokovnice (asi 21 percent), guľovnice (približne desať percent) a iné typy.

Najviac zbraní odovzdali v Bratislavskom kraji (45). „Nasleduje Trenčiansky kraj (38), Žilinský kraj (32), Košický kraj (25), Nitriansky kraj (20), Prešovský kraj (18), Trnavský kraj (14) a nakoniec Banskobystrický kraj (12),“ priblížil rezort.

Najviac kusov streliva občania odovzdali v Trenčianskom kraji (2 131). Ďalej je Žilinský kraj (506), Bratislavský kraj (219), Košický kraj (202), Prešovský kraj (195), Nitriansky kraj (92), Trnavský kraj (74) a nakoniec Banskobystrický kraj (29).

Nelegálne držané strelné zbrane a strelivo možno beztrestne odovzdať na ktoromkoľvek policajnom útvare do 30. apríla 2021. Preskúmajú ich balistici Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru. Občania si môžu zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne budú môcť previesť jej vlastníctvo na inú osobu spĺňajúcu podmienky. Ak tak neurobia, zbraň sa stane vlastníctvom štátu. Podobný postup je aj pri strelive.

Počas doterajších troch zbraňových amnestií občania odovzdali 10 865 zbraní a 82 010 kusov streliva. Z preskúmaných zbraní sa nezistilo spáchanie trestného činu ani jednou z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko