Na hlavný obsah

Posledný pokus o dohodu? Británia a EÚ majú len niekoľko hodín, tvrdí vyjednávač

Ak k dohode nepríde, môžu nasledovať clá a ďalšie prekážky.

Posledný pokus o dohodu? Británia a EÚ majú len niekoľko hodín, tvrdí vyjednávač
Hlavný európsky vyjednávač Michel Barnier. Foto: SITA/AP

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia začínajú „posledný pokus“ o dosiahnutie pobrexitovej obchodnej dohody, vyjadril sa hlavný európsky vyjednávač Michel Barnier. Ako v piatok (18. 12.) povedal Európskemu parlamentu, nevie, čo vyjde z rokovaní, ale je to „veľmi vážna a ponurá situácia a v stávke je zamestnanie státisícov ľudí“.

„Je to moment pravdy. Zostáva nám veľmi málo času, len niekoľko hodín,“ povedal Barnier. Podľa neho ešte existuje šanca na dohodu, no „cesta k nej je veľmi úzka“.

Rokovania medzi Bruselom a Londýnom sa znovu začali v piatok po tom, čo o nich deň predtým telefonovali britský premiér Boris Johnson a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, pripomína spravodajský portál BBC. Politička sa po telefonáte vyjadrila, že prekonať „veľké rozdiely, najmä v otázke práv na rybolov, bude veľmi náročné“. Predseda britskej vlády uviedol, že diskusie sú „vo vážnej situácii“.

Veľká Británia z EÚ vystúpila 31. januára tohto roka, no do konca decembra je súčasťou spoločného trhu a colnej únie. Bez dohody bude Spojené kráľovstvo s EÚ obchodovať za podmienok Svetovej obchodnej organizácie, čo prinesie clá a ďalšie prekážky. Európsky parlament vo štvrtok stanovil pre dosiahnutie dohody trojdňové ultimátum, aby ju ešte tento rok stihol schváliť. Odobriť ju musí aj britský parlament, pripomína agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet