Na hlavný obsah

Rakúsko spustilo masové testovanie, chce sa vyhnúť ďalším lockdownom

Pozitívne výsledky antigénových testov overia PCR testami.

Rakúsko spustilo masové testovanie, chce sa vyhnúť ďalším lockdownom
Ľudia zoradení v rade v takzvanej "testovacej uličke" počas masového testovania na ochorenie COVID-19 vo Viedni. Foto: SITA/AP

Rakúsko v piatok (4. 12.) spustilo hromadné dobrovoľné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Vláda verí, že tak predíde dlhým a prísnym karanténnym opatreniam v budúcnosti.

Testovanie rýchlymi antigénovými testami v piatok začali vo Viedni a západorakúskych spolkových krajinách Voralbersko a Tirolsko. Koná sa niekoľko dní predtým, ako začnú platiť uvoľnené lockdownové opatrenia, ktoré vláda zaviedla v polovici novembra. Výsledky pozitívnych testov budú do 24 hodín overené prostredníctvom PCR testov a v prípade potvrdenia nákazy pôjdu infikované osoby do karantény.

Ak sa chcú Rakúšania na testovaní zúčastniť, musia sa naň vopred registrovať prostredníctvom osobitnej webstránky. Vo Viedni sa podľa portálu thelocal.at obyvatelia môžu dať otestovať v troch kongresových centrách a výstaviskách, pričom na testovanie dohliada rakúska armáda.

https://twitter.com/ridaarif/status/1334799081726685184

Podobne ako na Slovensku či v Rakúsku pristúpil k hromadnému testovaniu obyvateľstva aj taliansky región Južné Tirolsko, ležiaci na hraniciach s Rakúskom, kde počas novembrového víkendu otestovali takmer dve tretiny obyvateľstva, čo dopomohlo k zníženiu infekcií a región sa tak vyhol druhému lockdownu.

V Rakúsku od začiatku pandémie celkovo zaznamenali 297 245 infikovaných a 3 651 úmrtí. V piatok ministerstvo zdravotníctva oznámilo 3 815 nových prípadov nákazy, 5 648 vyliečených a 113 ďalších úmrtí za posledných 24 hodín. Počet aktívnych prípadov dosiahol 49 819, pod hranicu 50 000 tak klesol prvý raz po mesiaci. Znížil sa aj počet hospitalizovaných osôb a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, vyplýva z informácií agentúry APA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet