Na hlavný obsah

Šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže pre Lučanského odstupuje z funkcie

Pripravená vyvodiť zodpovednosť je aj ministerka spravodlivosti.

Šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže pre Lučanského odstupuje z funkcie
Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan. Foto: TASR

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan v stredu (30. 12.) na tlačovom brífingu oznámil, že po dohode s ministerskou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) odstupuje z funkcie.

Dôvodom je prípad policajného exprezidenta Milana Lučanského, ktorý sa v utorok (29. 12.) v podvečerných hodinách pokúsil o samovraždu. „Je mi veľmi ľúto, že sa tento prípad stal,“ povedal Ivan.

Riaditeľ väznice v Prešove Norbert Kundrák zatiaľ ostáva vo funkcii. Ministerka spravodlivosti hovorí, že musí rešpektovať zákon, ktorý určuje podmienky, kedy je možné riaditeľa väznice odvolať. „Samozrejme, zodpovednosť môže vyvodiť aj osobne,“ dodala Mária Kolíková.

Kolíková aj Ivan uviedli, že podľa predbežnej kontroly nedošlo k žiadnym pochybeniam zo strany príslušníkov justičnej stráže. Ministerka zdôraznila, že predstavitelia vysokých funkcií neodchádzajú len v prípade pochybení, ale aj preto, aby bola zachovaná dôvera v systém.

Vyhlásila, že aj ona je pripravená vyvodiť zodpovednosť, ak by sa preukázalo, že nastavené opatrenia boli nedostatočné. V tejto súvislosti plánuje zriadiť širokú komisiu, do ktorej chce prizvať predstaviteľov opozície, prezidentku, ombudsmanku, komoru právnikov ako aj medzinárodného člena, aby prešetrila, či zbor urobil všetky kroky, ktoré mal.

„Považujem za dôležité, aby bola celá vec riadne preskúmaná a vítam, že ministerka spravodlivosti zriaďuje širokú prierezovú odbornú skupinu. Je nevyhnutné, aby bolo prešetrovanie nezávislé a práve zloženie skupiny ho má zaručiť,“ reagovala verejná ochrankyňa práv Monika Patakyová.

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan a ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) počas tlačovej konferencie k pokusu o samovraždu Milana Lučanského,. (Bratislava, 30. decembra 2020)Foto: TASR
Foto: TASR

Policajného exprezidenta našli príslušníci justičnej stráže o 16.39 h v kritickom stave. Ivan pripomenul, že ešte o 16.30 h s ním pri kontrole komunikovala väzenská stráž. K Lučanskému okamžite privolali záchranku, do jej príchodu sa ho pokúsili oživovať na mieste. Podarilo sa to až záchranárom. Po pokuse o samovraždu je v kóme.

Lučanský bol pre incident spred dvoch týždňov pod sprísnením dohľadom. Kolíková aj Ivan opäť vylúčili, že by vtedy došlo k pokusu o samovraždu. „Nemám žiadnu informáciu, ktorá by potvrdzovala pochybnosť, že by tu bol pokus o samovraždu,” vysvetlila ministerka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko