Na hlavný obsah

Slováci proti pandémii rebelujú na facebooku, v realite dodržiavajú pravidlá

Podľa prieskumu sa väčšina ľudí správa zodpovedne.

Slováci proti pandémii rebelujú na facebooku, v realite dodržiavajú pravidlá
Na snímke mobilné odberové miesto v Dome kultúry v Ružinove. Foto: TASR

Napriek rebélii na sociálnych sieťach sa Slováci počas pandemickej situácie správajú zodpovedne. Vyplýva to z prieskumu Centra spoločenských a psychologických vied (CSPV) Ústavu experimentálnej psychológie Slovenskej akadémie vied (SAV). Až 86,3 % ľudí sa napríklad snaží v súčasnej pandemickej situácii minimalizovať čas trávený mimo domu.

„Pri slabých príznakoch akéhokoľvek respiračného ochorenia zostáva doma 67,8 % ľudí. Ľudí sme sa najskôr pýtali, do akej miery dodržiavajú nariadenia týkajúce sa zákazu vychádzania, hygienických opatrení, nosenia rúšok a fyzického dištancovania sa. Vo všetkých prípadoch iba 10 % priznávalo, že opatrenia dodržiavajú len málo,“ povedala Vladimíra Čavojová z Ústavu experimentálnej psychológie CSPV SAV.

Slováci obmedzujú kontakty aj disciplinovane nosia rúška

Celkovo 66,6 % ľudí v prieskume uviedlo, že nákupy vykonáva v domácnosti len jeden z jej členov, 72,9 % ľudí si umyje ruky vždy, keď sa dotkne predmetu, ktorého sa dotýkali aj iní ľudia. Slováci sú podľa prieskumu disciplinovaní aj v nosení rúšok – 72,9 % ho nosí na verejnosti vždy, a to bez ohľadu na to, či sa niekto iný nachádza v ich blízkosti. Celkovo 40,3 % ľudí uviedlo, že rúška nosia aj v spoločných priestoroch bytových domov.

Viac než polovica opýtaných uviedla, že prerušili kontakt s rodinou, s ktorou nežijú v spoločnej domácnosti, 76 % opýtaných prerušilo styky s kamarátmi. Na druhej strane 37,9 % ľudí uviedlo, že sa stretávajú s rodinou alebo priateľmi, s ktorými nežijú v jednej domácnosti.

Extroveri sú nedisciplinovanejší

Prieskum tiež ukázal, že extroverti majú tendenciu menej dodržiavať opatrenia. „Zdá sa, že stereotyp o spoločenskejšom extrovertovi, ktorý má potrebu intenzívnejšieho sociálneho kontaktu, a preto je menej ochotný dodržiavať sociálnu izoláciu, má základ v reálnom správaní a potvrdzujú ho aj iné výskumy zo zahraničia,“ povedal Jakub Šrol z Ústavu experimentálnej psychológie CSPV SAV.

Podľa SAV výsledky výskumu ukazujú, že ľudia, ktorí dodržiavajú opatrenia, vo vyššej miere vykazujú viac prosociálneho správania súvisiaceho s pandémiou COVID-19. To znamená, že viac finančne podporujú ľudí postihnutých pandémiou, objednávajú jedlo z obľúbenej reštaurácie či nakupujú v e-shopoch obchodníkov, ktorých chceli podporiť.

„Vykazovali však tiež viac nerealistického optimizmu, napríklad, že na Vianoce už budeme mať pandémiu pod kontrolou. Ľudia, ktorí dodržiavali opatrenia menej, vo významnej miere schvaľovali násilie, rôzne protestné akcie a uvádzali, že by boli ochotní sa do takýchto aktivít zapojiť,“ dodala Eva Ballová Mikušková z Ústavu experimentálnej psychológie CSPV SAV.

Online prieskum uskutočnila na objednávku CSPV SAV agentúra 2muse na vzorke 1 024 respondentov. Konal sa medzi 1. a 2. kolom celoplošného testovania od 2. novembra do 5. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko