Na hlavný obsah

Slovensko využilo na zmiernenie koronakrízy viac ako miliardu eur

Krajine pomohli aj európske peniaze.

Slovensko využilo na zmiernenie koronakrízy viac ako miliardu eur
Na snímke prázdna terasa reštaurácie v centre mesta v Bratislave. Foto: TASR

Slovensko tento rok presmerovalo a uvoľnilo 1,1 miliardy eur z eurofondov na zmiernenie dosahov pandémie nového koronavírusu. Peniaze smerovali hlavne na udržanie zamestnanosti, podporu malých a stredných podnikov, systému zdravotnej starostlivosti a integrovaného záchranného systému.

„Napríklad iba pri kurzarbeite bolo v rámci Operačného programu (OP) Ľudské zdroje podporených viac ako 2,1 milióna zamestnancov či 2 621 materských škôl. V rámci OP Integrovaná infraštruktúra bolo uzavretých viac ako 5 000 úverov pre malých a stredných podnikateľov a v rámci Integrovaného regionálneho OP boli financované aktivity súvisiace so zabezpečením ochranných pomôcok, pľúcnych ventilátorov, ako aj zriadením odberných miest,“ zhrnula vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Aj pandémia bola dôvodom, že sa čerpanie eurofondov zjednodušilo. „V regionálnom eurofondovom programe sme začali s odbúravaním byrokracie a zaviedli sme 40 zjednodušení. S radosťou môžem konštatovať, že sa podarilo naštartovať regionálny program IROP a zachrániť v tomto roku všetky prostriedky vďaka krízovému manažmentu,“ vyzdvihla.

Dodala, že na zmiernenie následkov koronakrízy poslúžilo aj prerozdelenie dodatočných 780 miliónov eur, ktoré SR získalo v rámci európskej iniciatívy REACT-EU.

„Majú pomôcť s obnovou nášho hospodárstva zasiahnutého pandémiou udržaním zamestnanosti a pokračovaním poskytovania sociálnych služieb občanom, ale aj regiónom podporou financovania zelených aktivít, zatepľovaním bytových domov aj zvýšením kapacít základných škôl v Bratislavskom kraji,“ vysvetlila Remišová.

Transparentné eurofondy

Ako tiež podotkla, v rámci prípravy na nové programové obdobie 2021 – 2027 sa jej v rokovaniach o európskej legislatíve podarilo presadiť všetky dôležité priority pre Slovensko.

„Navrhla som výrazne zjednodušenú štruktúru riadenia eurofondov. V spolupráci s odborníkmi z ministerstiev a Slovenskej akadémie vied, ako aj expertmi zo strany sociálno-ekonomických partnerov, sme pripravili návrh Partnerskej dohody SR na roky 2021 – 2027, teda strategický investičný plán pre eurofondy, kde a do ktorých oblastí by malo Slovensko smerovať prostriedky z eurofondov v najbližšom desaťročí,“ pripomenula.

Podľa ministerky došlo prvýkrát v histórii Slovenska aj k národnej konzultácii partnerskej dohody. „Mojím cieľom je, aby eurofondy boli transparentné, bez korupcie, a aby slúžili ľuďom,“ uzavrela ministerka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika