Na hlavný obsah

Švédska vláda počas pandémie zlyhala, tvrdí nezávislá komisia

V domovoch seniorov umreli tisíce ľudí.

Švédska vláda počas pandémie zlyhala, tvrdí nezávislá komisia
Švédska vláda nechala počas prvej vlny pandémie otvorené školy, reštaurácie aj bary. Foto: SITA/AP

Švédska vláda sa nedokázala dostatočne postarať o starších ľudí v domovoch sociálnej starostlivosti a ochrániť ich pred ochorením COVID-19. Takmer polovicu z asi 7 700 obetí ochorenia COVID-19 vo Švédsku tvoria práve klienti týchto zariadení. Konštatuje to nezávislá komisia, ktorú Švédsko zriadilo s cieľom zhodnotiť reakciu kabinetu na šírenie koronavírusu. Správu zverejnila v utorok (15. 12.).

Pripomenula, že švédska starostlivosť o starších ľudí má veľké štrukturálne nedostatky a orgány sa ukázali byť nepripravené a nedostatočne vybavené na zvládnutie pandémie.

Predseda komisie Mats Melin uviedol, že vinu za štrukturálne nedostatky vo švédskom systéme zdravotnej starostlivosti môžu mať viaceré úrady a organizácie. „Stále však chceme povedať, že krajinu riadi vláda a konečná zodpovednosť preto spočíva na súčasnej aj predchádzajúcich vládach,“ poznamenal Melin.

Zlyhanie si priznal aj švédsky kráľ

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv vyslovil presvedčenie, že jeho krajina nedokázala ochrániť starších ľudí v domovoch sociálnej starostlivosti. „Myslím si, že sme zlyhali. Zomrelo veľké množstvo ľudí. Je to hrozné. Všetci pre toto trpíme,“ uviedol panovník v reakcii na zverejnenú správu komisie.

Švédske úrady reagovali na pandémiu iba odporúčaním, aby sa ľudia od seba dištancovali. Väčšina škôl, barov a reštaurácií však zostala otvorená. Krajina s približne 10 miliónmi ľudí doteraz zaznamenala viac ako 348 000 potvrdených prípadov koronavírusu a celkovo 7 802 súvisiacich úmrtí, čo je omnoho viac ako v susedných štátoch – Nórsku, Fínsku alebo Dánsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet