Na hlavný obsah

Tlak na Krajniaka narastá. Jeho návrh zmien v dôchodkoch má ďalších kritikov

Ústavný zákona o starobnom dôchodkovom systéme nenachádza podporu.

Tlak na Krajniaka narastá.  Jeho návrh zmien v dôchodkoch má ďalších kritikov
Foto: TASR

Tlak na ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina), aby stiahol z legislatívneho procesu návrh ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme, narastá. V utorok (3. 12.) ho k stiahnutiu vyzvala Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS). K správcom dôchodkových úspor v druhom pilieri sa hromadnou pripomienkou pridali Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS), Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika, Nadácia F.A. Hayeka i ďalší odborníci.

Návrh ústavného zákona podľa predkladateľov hromadnej pripomienky neprešiel otvorenou diskusiou na verejnosti, pritom zavádza zásadné zmeny. Ministrovi vyčítajú, že k nemu neboli priložené doložky, aké dosahy zmeny spôsobia.

„Zákon síce zvyšuje udržateľnosť dôchodkového systému zrušením stropu na dôchodkový vek, ale zároveň tromi novými opatreniami udržateľnosť zhoršuje,“ tvrdia.

Podľa nich sa zvyšuje riziko ďalšieho zvyšovania sociálnych odvodov a zhoršuje postavenie sporiteľov, predovšetkým ich prístup k úsporám. Kritizujú aj to, že návrh umožňuje vznik štátnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti ako verejného subjektu.

Predseda ADSS Miroslav Kotov považuje stabilizovanie penzijného systému ústavným zákonom za dobrý krok, musí však byť podložený širokým odborným a spoločenským konsenzom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko