Na hlavný obsah

Vláda schválila COVID automat, Slovensko má vyviesť z lockdownu

Podľa neho sa bude riadiť uvoľňovanie opatrení.

Vláda schválila COVID automat, Slovensko má vyviesť z lockdownu
Ilustračné foto z minulého roka - Bratislava počas zákazu vychádzania. Foto: TASR

Vládou schválený semafor bude na Slovensku určovať mieru pandemických opatrení po skončení avizovaného vianočného lockdownu. Na základe nastavených kritérií tiež určí, v akom prípade sa začnú prijímať opatrenia iba regionálne, a kedy sa začnú zavádzať celoplošné opatrenia.

COVID automat upravuje napríklad to, ako sa budú vzhľadom na situáciu meniť pravidlá pre fungovanie škôl, hromadných podujatí, obradov, návštevy v nemocniciach, reštaurácií, či ako sa bude obmedzovať pohyb.

To, či bude epidemická situácia riadená na regionálnej alebo celonárodnej úrovni určia tri kritériá – počet nových prípadov za 7 dní, počet hospitalizovaných a faktor šírenia nákazy.

Prechod z regionálnych do celonárodných opatrení

Napríklad, aby epidemická situácia na Slovensku zostala iba v medziach regionálnych opatrení, nesmie počet celonárodne hospitalizovaných prekročiť 1 500 pacientov, faktor šírenia nákazy nesmie presiahnuť hodnotu 1,1 a priemerný počet nových prípadov za 7 dní nesmie byť vyšší ako 1 000.

Ak sa dve z týchto kritérií prekročia, krajina sa „prepne“ do jedného zo štyroch stupňov varovania, v ktorých platia rôzne pravidlá obmedzení. Na prechod do miernejšieho stupňa musí byť klesnúť stanovený počet hospitalizácií a hodnota aspoň jedného z ďalších dvoch kritérií. Uvoľňovanie je možné až po 10 dňoch od prehodnotenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko