Na hlavný obsah

Aj napriek lockdownu sa v práci stretáva vyše 700 000 ľudí

Vláda by podľa analytika mala zabezpečiť ich testovanie.

Aj napriek lockdownu sa v práci stretáva vyše 700 000 ľudí
Zamestnanci na výrobnej linke nemeckej automobilky Volkswagen, ktorá opätovne obnovila výrobu v závode v nemeckom meste Zwickau. V tomto závode sa vyrábajú výlučne elektromobily. Foto: TASR/AP

Lockdown naplno neúčinkuje na viac ako 2 milióny ľudí. Uviedol to Peter Helexa, výkonný riaditeľ Inštitútu stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica na základe analýzy dostupných údajov zo Štatistického úradu SR. Napriek lockdownu a sprísneným opatreniam v Nitrianskom okrese sa podľa neho v SR ďalej v práci stretáva vyše 700 000 ľudí. Spolu s ich rodinnými príslušníkmi tak lockdown naplno neúčinkuje na viac ako dva milióny ľudí.

Zamestnanci sa navyše po príchode na pracovisko spolu prezliekajú v šatniach, využívajú počas dňa spoločné toalety, spoločne sa stravujú a po spoločne odpracovanej zmene následne spolu opäť cestujú domov. Ide o zamestnancov pracujúcich v relevantných priemyselných odvetviach bez administratívnych pracovníkov.

„Je absurdné, aby sme hovorili o lockdowne a nemožnosti stretávať sa s najbližšou rodinou, ako sú rodičia, a zároveň nechávame otvorené podniky, v ktorých sa intenzívne stretávajú tisíce ľudí dochádzajúcich denne do práce z desiatok dedín a miest,“ povedal Helexa.

IstroAnalytica preto navrhuje, aby vláda okamžite zorganizovala a financovala pravidelné intenzívne testovanie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov na pracovisku a v štátnych aj súkromných testovacích centrách, kde by táto cieľová skupina bola vybavovaná prioritne.

Vláda by podľa inštitútu mala tiež zabezpečiť a financovať možnosť dobrovoľnej karantény zamestnancov v aj tak prázdnych ubytovacích zariadeniach v SR. Zároveň tak štát pomôže koronakrízou zdecimovanému sektoru hotelov a reštaurácií.

Zdôraznil, že vláda by mala tiež na striktne vymedzený čas zaviesť skutočne presne cielený a tvrdý lockdown v najviac ohrozených okresoch, ako aj v blízkej budúcnosti najviac ohrozených okresoch. Výpadok príjmov takto obmedzených podnikov by mala kompenzovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika