Na hlavný obsah

Arabské štáty Perzského zálivu podpísali dohodu o regionálnej stabilite

Mala by oficiálne ukončiť blokádu Kataru.

Arabské štáty Perzského zálivu podpísali dohodu o regionálnej stabilite
Na snímke vpravo saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman víta katarského emira Tamíma bin Hamada Sáního po jeho príchode na samit. Foto: SITA/AP

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán v utorok 5. januára oznámil, že lídri šiestich arabských štátov Perzského zálivu podpísali dohodu o regionálnej solidarite a stabilite. Povedal to v úvode samitu Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) v saudskoarabskom meste Ulá. Stretnutie je zamerané na vyriešenie vyše trojročnej blokády Kataru.

Lídri na samite podpísali dva dokumenty, Ulá deklaráciu a záverečné komuniké. Celé znenie dohody nebolo bezprostredne po jej podpísaní oficiálne zverejnené, analytici preto varovali, že môže ísť o predbežnú dohodu a nemusí okamžite ukončiť všetky opatrenia prijaté proti Kataru.

Saudská Arábia krátko pred začiatkom samitu GCC v pondelok (4. 1.) večer oznámila, že po viac ako troch rokoch opäť otvorí svoje pozemné a námorné hranice, ako aj vzdušný priestor s Katarom. Toto vyhlásenie posilnilo nádeje, že sa susedné štáty zmierili.

Blokáda za podporu „teroristických“ skupín

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn prerušili 5. júna 2017 s Katarom diplomatické a obchodné vzťahy, ako aj dopravné spojenie a obvinili ho z podpory „teroristických“ skupín. K blokáde sa neskôr pripojil aj Egypt.

Najmä Saudskej Arábii a SAE sa nepáčilo, že Katar podporuje islamistické organizácie ako Moslimské bratstvo. Malý emirát ležiaci na Arabskom polostrove obvinili z podpory terorizmu a príliš úzkych vzťahov so šiitským Iránom a Tureckom.

Dauha v pondelok oznámila, že katarský emir Tamím bin Hamad Sání sa prvýkrát od začiatku diplomatickej krízy zúčastní na summite GCC, ktorého členmi sú aj Kuvajt, Saudská Arábia, SAE, Bahrajn a Omán. Podľa analytikov mohol Katar svoju účasť podmieniť práve ukončením svojej blokády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet