Na hlavný obsah

Bombový útok v Bagdade: Samovražední útočníci zabili najmenej 32 ľudí

K incidentom došlo na zaplnenom trhovisku.

Bombový útok v Bagdade: Samovražední útočníci zabili najmenej 32 ľudí
Samovražední atentátnici útočili na trhovisku v irackom Bagdade. (21. januára 2021) Foto: SITA/AP

Najmenej 32 ľudí zomrelo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri dvoch samovražedných bombových útokoch na rušnom trhu v centre irackého Bagdadu. K útoku, ktorý nastal v čase vyššieho politického napätia pre plánované predčasné voľby a vážnu ekonomickú krízu, sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa vojenských predstaviteľov je za ním extrémistická skupina Islamský štát (IS).

Iracký minister zdravotníctva informoval, že okrem 32 mŕtvych si útoky vyžiadali 110 zranených. Niektorí sú vo vážnom stave. Všetky nemocnice v irackom hlavnom meste zmobilizovali, aby liečili zranených.

Prvý samovražedný útočník zakričal uprostred trhu, že je chorý, v dôsledku čoho sa okolo neho zoskupil dav a on následne odpálil opasok s výbušninami. Druhý útočník sa odpálil krátko po ňom.

Iracké sily sa domnievajú, že ide o čin vykonaný spiacou bunkou IS, ktorá chce, aj po početných vojenských operáciách zameraných na vyhnanie militantov, takto „dokázať svoju existenciu“.

Štvrtkové dianie v Bagdade už odsúdil aj pápež František, ktorý to označil za „nezmyselný čin brutality“ a vyzval Iračanov, aby naďalej nahradzovali násilie bratstvom a mierom. Pápež, ktorý by mal v marci navštíviť Irak, v súvislosti s útokom poslal irackému prezidentovi sústrastný telegram.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet