Na hlavný obsah

Čaputová vymenovala rektorov univerzít v Trenčíne a Komárne

Funkcií sa ujímate v neľahkom období, upozornila prezidentka.

Čaputová vymenovala rektorov univerzít v Trenčíne a Komárne
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok (25. 1.) vymenovala do funkcie dvoch rektorov vysokých škôl – Györgyho Juhásza do funkcie rektora Univerzity J. Selyeho v Komárne a Jozefa Habánika do funkcie rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. RTVS o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová v príhovore upozornila, že rektori sa svojich funkcií ujímajú v neľahkom období. „Pandémia donútila vysoké školy prejsť do dištančného režimu vyučovania. Viem, že táto zmena bola pre mnohých vyučujúcich náročná nielen technicky, ale najmä z toho hľadiska, že štúdium bez každodenného priameho a osobného pôsobenia na študentov je oveľa náročnejšie, ak sa jeho kvalita nemá znižovať. O to viac oceňujem iniciatívu a tvorivý prístup všetkých, ktorí sa aj v mimoriadne sťažených podmienkach snažia udržať vysokú úroveň vzdelávania na našich univerzitách a vysokých školách,“ uviedla hlava štátu.

Zvyšujúci záujem o štúdium na univerzite v Trenčíne považuje Čaputová za znak toho, že škola núka príťažlivé študijné programy. „V súvislosti s dnešnou situáciou veľa očakávame od fakulty zdravotníctva. Priebeh pandémie nám potvrdil, že pokiaľ ide o prípravu vysoko erudovaného zdravotníckeho personálu, musíme urobiť výrazný pokrok, ak máme zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre našich občanov,“ upozornila prezidentka.

Na snímke vľavo György Juhász a Jozef Habánik.Foto: TASR
Foto: TASR

Podmienky štúdia na univerzite v Komárne sa podľa Čaputovej zlepšili vďaka rekonštrukcii jej priestorov, vybaveniu laboratórií a zabezpečeniu špičkovej infraštruktúry. „Vnímam potenciál, aký má Selyeho univerzita pre vysokoškolské vzdelávanie a vedecké bádanie v maďarskom jazyku. Aj to, aký má potenciál pre kultúrny, sociálny a ekonomický rozvoj na juhu krajiny, pre našich občanov maďarskej národnosti. O to väčšia je zodpovednosť vyplývajúca z tohto postavenia univerzity,“ pripomenula prezidentka.

Obom vymenovaným rektorom popriala veľa úspechov, odhodlania, energie, odvahy a vnútornej rovnováhy.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko