Na hlavný obsah

Česi zatvorili hranice. Zakázali všetky cesty, ktoré nie sú nevyhnutné

Výnimku majú pracujúci, ale aj svadby či pohreby.

Česi zatvorili hranice. Zakázali všetky cesty, ktoré nie sú nevyhnutné
Na snímke slovensko-české pohraničie. Foto: TASR

Česká republika od polnoci z piatka na sobotu (30. 1.) zatvorila hranice pre takmer všetkých cudzincov. Vstúpiť na jej územie môžu len v nevyhnutných prípadoch. Informovala o tom Televízia Nova na svojej webovej stránke s odvolaním sa na české ministerstvo zahraničných vecí.

„Česká vláda sa rozhodla zakázať všetky cesty do Českej republiky, ktoré nie sú nevyhnutné. A to bez ohľadu na to, z akej krajiny (zelenej, oranžovej alebo červenej) cestujete. Rozhodnutie vstupuje do platnosti o polnoci z piatka na sobotu,“ oznámilo české ministerstvo zahraničných vecí na svojom účte na twitteri.

Podľa zverejneného uznesenia majú z tohto pravidla výnimku napríklad cudzinci cestujúci do Česka za prácou, vzdelaním, na úrady alebo k lekárovi. Taktiež môžu prísť navštíviť rodinu, avšak iba v nevyhnutných prípadoch, ktoré uznesenie bližšie nešpecifikuje. Zákaz sa tiež netýka svadieb a pohrebov. Obmedzenie bude platiť, rovnako ako núdzový stav, a to najmenej do 14. februára.

Protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu sprísnila česká vláda naposledy vo štvrtok (28. 1.). Tieto pravidlá vstúpili do platnosti taktiež od polnoci z piatka na sobotu. Na dovolenku do hôr budú môcť ísť občania len do vlastných rekreačných objektov. Služobné cesty bude musieť pracovník absolvovať bez rodiny a preukázať sa potvrdením od zamestnávateľa alebo klienta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet