Na hlavný obsah

Experti z WHO pôjdu do Číny preskúmať pôvod koronavírusu

Nie je známe, či pocestujú aj do Wu-chanu.

Experti z WHO pôjdu do Číny preskúmať pôvod koronavírusu
Vedkyňa kontroluje ampulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 čínskej firmy Sinopharm v Pekingu. Foto: TASR/AP

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mali tento týždeň pricestovať do Číny, aby uskutočnili dlho očakávaný výskum pôvodu pandémie koronavírusu. V pondelok (11. 1.) to potvrdila vláda v Pekingu.

Zatiaľ nie je známe, či vycestujú aj do mesta Wu-chan, odkiaľ koncom roka 2019 hlásili prvé prípady koronavírusu. Rokovania o pracovnej ceste vedcov WHO trvali niekoľko týždňov. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pred niekoľkými dňami vyslovil „sklamanie“ z postupu čínskych úradov pri vystavovaní potrebných povolení.

Tím odborníkov zostavený WHO plánuje v Číne prekontrolovať všetky vzorky a lekárske záznamy. Chce zistiť, kde koronavírus prvý raz preskočil zo zvieraťa na človeka a z akého živočíšneho druhu pochádza.

Výskum pod vládnou kontrolou

Pátranie po pôvode nového koronavírusu vyvolalo viaceré obvinenia z krytia a politické napätie, predovšetkým medzi administratívou dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa a Pekingom. Väčšina expertov sa domnieva, že koronavírus, známy pod označením SARS-CoV-2, pochádza zo zvierat v Číne, pravdepodobne z netopierov. Desaťčlenný tím WHO má túto teóriu preskúmať.

Agentúra AP pri vyšetrovaní zistila, že čínska vláda dosiaľ prísne kontrolovala všetok výskum pôvodu koronavírusu v domácich podmienkach, no zároveň ho dotovala štedrými grantmi. Monitorovala zistenia vedcov, ktorí si museli zverejnenie akýchkoľvek údajov nechať schváliť pracovnou skupinou riadenou čínskym vládnym kabinetom.

Pracovalo sa aj s teóriami, že koronavírus mohol mať pôvod inde ako v Číne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet