Na hlavný obsah

Irán praktizuje vojenské manévre, preverí aj rakety krátkeho doletu

Cvičenie by malo trvať dva dni.

Irán praktizuje vojenské manévre, preverí aj rakety krátkeho doletu
Na videosnímke, ktorú vydali 13. januára 2021 príslušníci iránskych námorných síl vystupujú z vrtuľníka, ktorý pristál na lodi Makrán. Foto: TASR/AP

Iránska armáda v stredu (13. 1.) začala v Ománskom zálive dvojdňové cvičenie, pri ktorom otestuje rakety krátkeho doletu. Informovala o tom štátna televízia. Manévrov sa zúčastňuje najväčšia loď iránskeho námorníctva Makrán s pristávacou plochou pre vrtuľníky. Prítomné je aj plavidlo Zereh, z ktorého sa dajú odpaľovať rakety.

Ako pripomínajú tlačové agentúry, Teherán testuje rakety v čase značného napätia medzi ním a Washingtonom. Spojené štáty obnovili protiiránske sankcie, keď v roku 2018 odstúpili od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe. Jedným z dôvodov bol iránsky program balistických rakiet. Na rozvíjanie raketového systému v Iráne poukazujú aj ostatní signatári dohody, ktorí inak krok USA neschvaľujú.

Irán v minulých týždňoch znásobil vojenské cvičenia. V sobotu (9. 1.) zorganizovali revolučné gardy námornú prehliadku v Perzskom zálive a o týždeň skôr sa konalo rozsiahle cvičenie, pri ktorom testovali bezpilotné lietadlá miestnej výroby. Irán pravidelne ohlasuje úspechy v zbrojení, ktoré ale nie je možné overiť.

Na videosnímke, ktorú vydali 13. januára 2021 vrtuľník iránskych námorných síl pristáva na najväčšej vojenskej lodi Makrán.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Podľa stredajšieho oznámenia televízie je loď Makrán dlhá 228 a široká 42 metrov. Na výšku má viac ako 21 metrov a výtlak má 121 000 ton. Má poskytovať logistické zázemie bojovým lodiam a podľa televízie je schopná zostať na mori bez zastávky v prístave až tri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet