Na hlavný obsah

Kolíková predstavila zloženie komisie na prešetrenie smrti Lučanského

Je dôležité vyvrátiť akékoľvek pochybnosti, tvrdí.

Kolíková predstavila zloženie komisie na prešetrenie smrti Lučanského
Na snímke vľavo ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

V pondelok (4. 1.) sa uskutočnilo prvé zasadnutie špeciálnej komisie, ktorá bude prešetrovať mimoriadnu udalosť súvisiacu s úmrtím obvineného bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

„Rozumiem, že táto udalosť vyvoláva mnohé otázky u odbornej aj širokej verejnosti. Je dôležité vyvrátiť akékoľvek pochybnosti,“ vyhlásila Kolíková. Tvoria ju šiesti poslanci NR SR Juraj Krúpa (OĽANO), Milan Laurenčík (SaS), Petra Hajšelová (Sme rodina) Marián Saloň (Smer-SD), Denisa Saková (nezaradená) a Marian Kotleba (ĽSNS), Radovan Pala z Prezidentského paláca, Tomáš Čitbaj z úradu Verejného ochrancu práv, bývalá česká ombudsmanka Anna Šabatová, poľská profesorka Monika Plateková, a Ján Petrovič z redakcie Aktuality.sk. Ministerka oslovila aj denník Pravda a členku výboru na predchádzanie proti mučeniu pri Rade Európy Marie Lukasovú. „Jej podnety boli dôležité na posudzovanie otázky, ako zapojiť rodinu do činnosti komisie – či ako člena, alebo ju prizvať k nejakému zasadnutiu, ako ju oboznamovať o záveroch,“ vysvetlila. Celkovo v nej bude 17 ľudí.

Členovia podpísali záväzok mlčanlivosti. Ak niektorý z nich nebude súhlasiť so závermi komisie, bude mať právo separátneho veta. Kolíková zdôraznila, že komisia má záujem komunikovať s rodinou Lučanského. Vzhľadom na doterajšie informácie naďalej trvá na tom, že došlo k samovražde. „Na základe tých informácií, ktoré mám, som presvedčená, že to bola samovražda,“ vyhlásila.

Podotkla tiež, že nemožno zverejniť kamerové záznamy, keďže prebiehajú výsluchy a nechce mariť prebiehajúce trestné konanie. „Pozrieme sa na dokumenty, ktoré môžeme zverejniť a trestné konanie tým neutrpí. Mimoriadna udalosť je zneužívaná politicky, ja ju politicky zneužívať nechcem.“ Vyhlásila tiež, že v súvislosti s týmto prípadom nemá dôvod odísť z funkcie. „Ak by som teraz odstúpila, bolo by to zbabelé.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko