Na hlavný obsah

Lídri EÚ chcú udržať hranice čo najviac otvorené, zhodnotil po samite Matovič

Najväčší strach v členských krajinách vzbudzuje britská mutácia.

Lídri EÚ chcú udržať hranice čo najviac otvorené, zhodnotil po samite Matovič
Predseda Európskej rady Charles Michel počas online rokovania samitu lídrov členských štátov EÚ 21. januára 2021. Foto: SITA/AP

Predstavitelia členských štátov Európskej únie vo štvrtok (21. 1.) diskutovali prostredníctvom videokonferencie o prvých skúsenostiach s očkovaním aj o aktuálnych problémoch v súvislosti so šírením koronavírusu a jeho mutácií. Za aktuálne najväčší problém lídri považujú nepostačujúce tempo dodávok vakcín.

Slovensko na samite zastupoval premiér Igor Matovič (OĽANO), ktorý v piatok (22. 1.) informoval, že stretnutiu dominovalo volanie po zachovaní otvorených hraníc medzi členskými štátmi EÚ. „Cieľom je, aby hranice ostali čo najviac otvorené. Krajiny sa stále viac zatvárajú, najmä pre obavy z britskej a juhoafrickej mutácie. Najväčší strach je zo šírenia britskej mutácie, ktorá sa šíri v priemere o tretinu rýchlejšie ako pôvodná verzia,“ uviedol.

Zachovaniu voľného pohybu osôb v rámci Únie by mohol pomôcť aj takzvaný očkovací preukaz akceptovaný všetkými členskými štátmi. Matovič takúto snahu vníma ako unikátnu príležitosť dať ľuďom v EÚ do rúk jednotný doklad. „Ak by sme mali všetci jednotné riešenie, tak by sme tam mohli mať informácie o tom, či sme boli očkovaní a testovaní. Ak by to bola aplikácia zastrešená EÚ, tak si myslím, že by tam nemali byť ani obavy zo zneužívania údajov,“ zhodnotil Matovič.

V súvislosti s rýchlosťou očkovania sa Slovensko radí k priemeru členských štátov EÚ. „Určite nie je problém v tom, že by sme neboli schopní ľudí zaočkovať, ale s tým, že očkovacích látok je málo,“ skonštatoval premiér a dodal, že krajiny, ktoré očkujú rýchlejším tempom, tak robia len vďaka tomu, že si neodkladajú druhú dávku na preočkovanie, ale spoliehajú sa na dodávku ďalších vakcín od výrobcov.

Lídri diskutovali v duchu ambície Európskej komisie zaočkovať do leta 70 % dospelej populácie. Hovorili aj o vakcíne od spoločnosti AstraZeneca, o ktorej by mala v najbližších dňoch rozhodnúť Európska lieková agentúra (EMA). Jej schválenie by navýšilo počet dostupných vakcín v Únii, čím by sa mohlo zrýchliť tempo očkovania v jednotlivých krajinách. Medzi lídrami panuje zhoda, že v aktuálnej situácii je kľúčové, aby všetci výrobcovia vakcín dodržiavali dohodnuté dodávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko