Na hlavný obsah

Ministerstvo vnútra vyplatí samosprávam 16 miliónov eur za celoplošné testovanie

Prisľúbil to minister vnútra Roman Mikulec.

Ministerstvo vnútra vyplatí samosprávam 16 miliónov eur za celoplošné testovanie
Na snímke ľudia čakajú na testovanie v trenčianskej tržnici v Trenčíne. Foto: TASR

Ministerstvo vnútra (MV) SR postupne vyplatí mestám a obciam vyše 16 miliónov eur na výdavky, ktoré mali počas mimoriadnej situácie a počas celoplošného testovania. Šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol v rozhovore pre TASR. Dodal, že v budúcnosti by mohli aspoň niektorým samosprávam v podobných prípadoch vyplácať zálohové platby určené na zabezpečenie prác súvisiacich s bojom proti pandémii.

„Mnohé, najmä malé a okrajové obce totiž nedokážu náklady na testovanie a ďalšie činnosti zvládnuť. Štát by im preto poskytol finančnú pomoc, ktorú by následne spätne vyúčtovali. Bol by som rád, keby sa takúto formu pomoci podarilo uviesť do praxe,“ načrtol minister.

Ako dodal šéf rezortu, poznatky a poučenia nadobúdané počas pandémie musia zúročiť. V rezorte vnútra by to malo byť na úrovni úpravy koncepcie a organizácie integrovaného záchranného systému a krízového riadenia ako takého.

Ministrovi je ľúto, že koronakríza rozdeľuje nielen spoločnosť, ale aj politikov. Myslí si, že by mali viac ako kedykoľvek predtým držať spolu.

„Spomedzi všetkých politikov má premiér najväčšiu zodpovednosť za boj s pandémiou, to je úloha, ktorú mu nemôže závidieť nikto, a viac ako verejné výzvy by pomohla spolupráca a konštruktívna komunikácia,“ uviedol na otázku o výzve prezidentky, aby premiér odovzdal manažovanie pandémie inému členovi vlády. Praje si, aby mimoriadne náročné situácie ustáli aj v rámci koalície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko