Na hlavný obsah

Na protesty na podporu Navaľného nechoďte, varujú verejnosť ruské úrady

Úrady sa obávajú „bieloruského scenára.“

Na protesty na podporu Navaľného nechoďte, varujú verejnosť ruské úrady
Na kombosnímke zľava ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a snímky z protestov v Moskve v júli 2019. Foto: TASR/AP/ koláž RTVS

Ruská generálna prokuratúra varovala pred účasťou na úradmi nepovolených sobotňajších (23. 1.) protestoch na podporu uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného. Cenzúrny úrad Roskomnadzor varoval sociálne siete pred šírením výziev na účasť.

Ministerstvo vnútra poukázalo na paralelu s protestami v susednom Bielorusku proti autoritárskemu režimu a varovalo pred trestným postihom za výzvy na nepovolené demonštrácie.

„Orgány na ochranu zákona dostali pokyny na prijatie preventívnych opatrení a v odôvodnených prípadoch aj k braniu vinníkov na zodpovednosť,“ uviedla generálna prokuratúra podľa agentúry TASS. Vyzvala tiež Roskomnadzor, aby obmedzil prístup k internetovým stránkam, ktoré šíria výzvy na demonštrácie.

Scenár z Bieloruska

Ministerstvo vnútra sa obáva vývoja udalostí podľa bieloruského či dokonca kirgizského scenára. „Analýza udalostí, a to aj v krajinách blízkeho zahraničia, umožňuje predpovedať isté napätie v sociálnej a politickej oblasti, a to aj v hlavnom meste našej krajiny. Vynára sa veľa zainteresovaných z cudziny, politických strán a pseudopolitikov, ktorí sa snažia rozkolísať situáciu v politicky dôležitom roku, kedy sa uskutoční mnoho volieb v regiónoch, ako aj voľby do Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu),“ vyhlásil prvý námestník ministra vnútra Alexander Gorovoj.

Nevylúčil, že aj v Rusku by mohlo dôjsť k „rozkolísaniu situácie“ po vzore Bieloruska či Kirgizska, kde vlani na jeseň revolta proti sfalšovaniu parlamentných volieb vyústila v zmenu vedenia štátu.

Gorovoj podľa denníka Kommersant varoval, že ministerstvo vnútra môže stíhať všetkých, ktorí nabádajú k účasti na nepovolených demonštráciách či v osobnom kontakte, na internete alebo poštou, a uistil, že podriadené jednotky ministerstva sa v regiónoch po celej krajine pripravujú na nepovolené akcie.

Navaľného čaká súd

Navaľného, pokladaného za najvážnejšieho z odporcov prezidenta Vladimira Putina na domácej scéne, zadržali minulú nedeľu (17. 1.) na moskovskom letisku hneď po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z augustového pokusu o otravu, ktorý pripisuje Putinovi a tajnej službe FSB.

Kremeľ obvinenia odmieta a spochybňuje, či opozičného politika vôbec otrávili, hoci otravu zakázanou nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok potvrdili laboratória v Nemecku, Francúzsku a Švédsku a tiež Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Európska únia a Veľká Británia pre otravu uvalili sankcie na Putinových spolupracovníkov, Moskva odpovedala recipročne. Navaľnyj teraz v moskovskej vyšetrovacej väznici čaká na súd, ktorý ho môže poslať na roky do väzenia za údajné porušenie pravidiel podmienečného trestu. Kremeľ už dal najavo, že v tomto prípade nehodlá zohľadňovať výzvy západných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet