Na hlavný obsah

Nepokoje v USA ukázali silu konšpirácií, europoslanci sú znepokojení

Dezinformácie chcú kontrolovať prísnejším zákonom.

Nepokoje v USA ukázali silu konšpirácií, europoslanci sú znepokojení
Supporters of President Donald Trump climb the west wall of the the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana) Foto: SITA/AP

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci privítal rozhodnutie amerického Kongresu oficiálne potvrdiť volebné víťazstvo Joe Bidena a vyslovil sa za pokojné odovzdanie moci v USA. Europoslanci v súvislosti so stredajšími (6. 1.) násilnosťami vo Washingtone zároveň vyjadrili znepokojenie nad úlohou sociálnych médií pri šírení konšpirácií. Informoval o tom v piatok (8. 1.) európsky spravodajský server euractiv.com.

Útok protrumpovských demonštrantov na washingtonský Kapitol podľa servera upriamil pozornosť europoslancov na potrebu brániť šíreniu konšpiračných obsahov v online prostredí.

Na túto problematiku by sa mal podľa nich zamerať aj návrh zákona o digitálnych službách (Digital Services Act – DSA), ktorý vlani v decembri predložila europarlamentu Európska komisia.

Násilným činom predchádzajú dezinformácie

Poslanci EP vo štvrtok (7. 1.) upozornili na úlohu, ktorú sociálne médiá zohrávajú pri mobilizácii komunít schopných páchať násilné činy – tak ako sa tu udialo aj vo Washingtone, keď „útoku“ na Kapitol predchádzalo šírenie obsahov propagujúcich rôzne dezinformácie a konšpiračné teórie.

„Nepokoje vo Washingtone boli do značnej miery živené konšpiračnými teóriami na internete, a to s takým úspechom, že úplne podkopali dôveru mnohých Američanov v základné demokratické inštitúcie,“ uviedol belgický europoslanec Kris Peeters, ktorý vlani vypracoval správu o DSA a základných ľudských právach.

Obrovské pokuty a vyššia transparentnosť

Navrhovaný zákon o digitálnych službách (DSA) by mal podľa neho zvýšiť transparentnosť digitálnych platforiem, aby bolo možné zaistiť, že adekvátne zohľadňujú riziká sociálnych sietí, najmä pokiaľ ide o šírenie dezinformácií.

Podľa návrhu DSA by internetové platformy mohli dostať pokuty vo výške miliárd eur, ak nebudú dodržiavať nové pravidlá transparentnosti komerčnej reklamy, odstraňovania nelegálneho obsahu a prístupu k údajom. Sankcie môžu mať podobu pokuty až do výšky šiestich percent ročného príjmu tej-ktorej internetovej spoločnosti.

Členovia výboru EP pre zahraničnú politiku taktiež zdôraznili, že zákonodarný zbor EÚ sa teší na „novú kapitolu vzťahov medzi EÚ a USA“ a je pripravený spolupracovať s americkým Kongresom na posilnení spojenectva demokracií voči autoritatívnym vládam vo svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet