Na hlavný obsah

Odborári žiadajú skoršie očkovanie pracovníkov v energetike a potravinárstve

Krajčí registruje takýto záujem profesijných skupín.

Odborári žiadajú skoršie očkovanie pracovníkov v energetike a potravinárstve
Na snímke vľavo prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško. Foto: TASR

Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ SR) sa v stredu (27. 1.) obrátila listom na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) so žiadosťou o prehodnotenie očkovacej stratégie. Chce, aby boli proti koronavírusu okrem zdravotníkov v prvej fáze zaočkovaní aj zamestnanci v energetike a potravinárstve.

„Títo pracovníci zabezpečujú pre život, ekonomiku a domácnosti absolútne nevyhnutné produkty a služby, bez ktorých sa celé Slovensko môže ocitnúť na pokraji existenčných problémov. Zároveň platí, že si svoju prácu nemôžu vykonávať z bezpečia domova. Preto je vo verejnom záujme, aby boli zaočkovaní v čo najkratšom čase,“ vyjadril sa prezident KOZ SR Marián Magdoško. Podľa súčasnej očkovacej stratégie sú títo pracovníci kategorizovaní výlučne podľa veku a prípadných zdravotných indikácií.

KOZ tiež apeluje na slovenské firmy a svoje členské organizácie, aby v dodržiavaní protiepidemických opatrení nepoľavovali, keďže je to jediná možnosť na ochranu životov a udržanie zamestnanosti a chodu firiem. „Je to však aj rešpektovanie a masívne využívanie práce z domu všade tam, kde je to možné, aby sa znížila koncentrácia pracovníkov na pracoviskách. Žiaľ, nie všetky povolania je možné vykonávať z bezpečia domáceho prostredia,“ dodal Magdoško s tým, že práve preto je potrebné zrevidovať očkovaciu stratégiu.

Krajčí pred rokovaním vlády k tejto téme vyhlásil, že registruje veľký záujem o očkovanie, o ktoré žiadajú rôzne profesijné skupiny. „Tých požiadaviek je extrémne množstvo, rozumiem im, no ak by sme otvorili túto ‚Pandorinu skrinku‘, odsúvali by sme tých najzraniteľnejších,“ upozornil s tým, že tempo očkovania je závislé od dostupnosti vakcín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko