Na hlavný obsah

Pentagon zmenil rozhodnutie. Národná garda vo Washingtone je ozbrojená

Garda bola do hlavného mesta povolaná po nepokojoch v Kapitole.

Pentagon zmenil rozhodnutie. Národná garda vo Washingtone je ozbrojená
Člen Národnej gardy Washingtonu, D. C. hliadkujúci pred budovou Kongresu. Foto: SITA/AP

Príslušníci americkej Národnej gardy rozmiestnení v uliciach Washingtonu majú od utorka (12. 1.) strelné zbrane. Národná garda pomáha zaisťovať bezpečnosť Kapitolu a okolia. Šéf Národnej gardy Daniel Hokanson pritom ešte v pondelok povedal, že nemajú povolenie mať pri sebe strelné zbrane. Pôvodne mali poskytovať najmä logistickú podporu polícii.

Hokson najskôr vyhlásil, že udelenie povolenia zasiahnuť v súvislosti s presadzovaním zákona, vrátane vyzbrojenia a právomoci zatýkať, by bolo „poslednou možnosťou“ v prípade, ak by sa situácia vymkla spod kontroly. Garda však príslušníkom zbrane povolila a svoje rozhodnutie nekomentovala.

Pentagón povolal do Washingtonu Národnú gardu deň po tom, ako v stredu (6. 1.) do budovy amerického Kongresu vtrhli priaznivci dosluhujúceho prezidenta Donalada Trumpa. Príslušníci Národnej gardy boli v tom čase podľa agentúryAFP neďaleko, neboli však ozbrojení a boli povolaní príliš neskoro.

Minister obrany USA Christophera Millera preto po útoku aktivoval viac ako 6 000 príslušníkov gardy zo štátov štátov Virgínia, Pensylvánia, New York, New Jersey, Delaware a Maryland, ktorí majú miestnym zložkám pomôcť dohliadať na bezpečnosť. Na inauguráciu nového prezidenta Joea Bidena, ktorá sa uskutoční 20. januára, povolil Pentagon ňasadiť až 15 000 členov Národnej gardy.

Členovia Národnej gardy sa v reakcii na incident v Kapitole a varovnú správau FBI, že v súvislosti s blížiacou sa inauguráciou prezidenta môžu hroziť ozbrojené útoky po celej krajine, objavili aj v iných amerických mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet