Na hlavný obsah

Po páde vlády v Taliansku poveril prezident Roberta Fica rokovaniami o zostavení vládnej väčšiny

Conte začiatkom týždňa rezignoval.

Po páde vlády v Taliansku poveril prezident Roberta Fica rokovaniami o zostavení vládnej väčšiny
Predseda dolnej komory parlamentu Talianska Roberto Fico. Foto: SITA/AP

Taliansky prezident Sergio Mattarella v piatok (29. 1.) večer uzavrel so zástupcami parlamentných strán rokovania o hľadaní novej vlády. Predsedu dolnej komory parlamentu Roberta Fica poveril, aby ho do utorka (2. 2.) informoval, či zoskupenia, ktoré podporovali odstúpeného premiéra Giuseppe Conteho, dokážu vytvoriť novú parlamentnú väčšinu.

Premiér rezignoval v utorok (26. 1.). Stalo sa tak po tom, ako jeho vláda stratila podporu kľúčovej strany pre riešenie koronakrízy. Od prezidenta následne dostal poverenie, aby v blízkej budúcnosti pokračoval vo vedení vlády. Ak sa Contemu nepodarí získať väčšinovú podporu pre nový kabinet, môže prezident vymenovať úradnícku vládu alebo rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby.

Conteho koaličná vláda sa dostala do problémov, keď menšia strana vedená expremiérom Matteom Renzim stiahla tento mesiac svoju podporu. Minulý týždeň Conte síce uspel v hlasovaní o dôvere v parlamente, no v Senáte nezískal absolútnu väčšinu, čo ho doviedlo k rezignácii.

Conte dúfa, že znova získa Mattarellovu podporu na vytvorenie novej koalície, ktorá by dokázala viesť krajinu počas boja s pandémiou a ekonomickou recesiou aj vytvoriť plán výdavkov na 209 miliárd eur, ktoré Taliansko dostane z fondu obnovy EÚ.

Súčasná koalícia zložená z Hnutia piatich hviezd, Demokratickej strany a strany LeU dúfa vo vznik tretej Conteho vlády. Pravicová strana Liga Mattea Salviniho, ktorá bola súčasťou Conteho prvej vlády a tiež stredopravá opozícia zase presadzujú predčasné voľby v nádeji, že zužitkujú vládnu krízu a vyššiu podporu v prieskumoch verejnej mienky vo svoj prospech.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet