Na hlavný obsah

Prvú dávku vakcíny proti COVID- 19 už dostali obaja pápeži

Patria do ohrozenej skupiny obyvateľstva.

Prvú dávku vakcíny proti COVID- 19 už dostali obaja pápeži
Pápež František si dáva ochranné rúško počas pandémie ochorenia COVID-19. Foto: SITA/AP

Pápež František a jeho predchodca, niekdajší pápež Benedikt XVI., dostali očkovaciu látku proti koronavírusu. Vo štvrtok (14. 1.) to oznámil Vatikán.

„Môžem potvrdiť, že v rámci vakcinačného programu Vatikánskeho mestského štátu bola pápežovi Františkovi a emeritnému pápežovi podaná prvá dávka vakcíny proti ochoreniu COVID-19,“ uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Pápež František má 84 rokov a jeho predchodca Benedikt XVI. 93, takže obaja sú v prípade nákazy koronavírusom rizikovými osobami, upozorňuje agentúra Reuters. Súčasný pápež je ohrozený dokonca viac, pretože mu chýba časť pľúc, ktorú mu odstránili v dôsledku choroby ešte ako mladému mužovi v jeho rodnej Argentíne. Benedikt je už vo svojom veku krehký a trpí viacerými ochoreniami.

V celom Vatikáne evidujú menej ako 30 prípadov infekcie, väčšina z nich sa potvrdila medzi členmi Švajčiarskej gardy, ktorí žijú v spoločných ubytovniach.

Pápež František sa počas víkendu vyjadril, že zaočkovať by sa mal dať každý, kto má k vakcíne prístup. „Je to etická voľba, pretože inak riskujete svoje zdravie, svoj život a zároveň riskujete aj životy ostatných,“ povedal pre taliansku televíziu Canale 5 TV.

Pope Francis said at the weekend that everyone should get a jab. “It is an ethical choice because you are gambling with your health, with your life, but you are also gambling with the lives of others,” he told Italy’s Canale 5 TV station.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet