Na hlavný obsah

Rakúsko zavrelo menšie hraničné priechody so Slovenskom a Českom

Cestujúci musia na hraniciach podpisovať formulár.

Rakúsko zavrelo menšie hraničné priechody so Slovenskom a Českom
Na snímke policajné kontroly na hraniciach s Rakúskom v Bergu. Foto: TASR

Rakúsko pre vysoký počet prípadov koronavírusu na Slovensku a v Česku obnovilo od polnoci z piatka na sobotu (9. 1.) kontroly na hraniciach s oboma krajinami a nahradzuje nimi doterajšie mobilné kontroly vo vnútrozemí. Krajina pristúpila aj k uzavretiu menších hraničných priechodov

Cestujúci do Rakúska zo Slovenska a Česka musia pri prechode hranicami podpisovať vyhlásenie, že zotrvajú v karanténe, inak im môžu vstup zamietnuť.

Naďalej platia výnimky pre pendlerov či nákladnú dopravu. Pendleri nepotrebujú negatívny test ani nemusia prejsť karanténou. Na hraniciach sa musia preukázať, že majú v Rakúsku zamestnávateľa.

Výnimky platia aj pre tranzit a vstup do krajiny za účelom splnenia súdne alebo úradne nariadenej povinnosti.

Do karantény nemusí každý

Povinnosť 10-dňovej karantény platí od 19. decembra aj v prípade, ak cestujúci predloží negatívny test na COVID-19. Izoláciu možno predčasne ukončiť podstúpením PCR testu s negatívnym výsledkom. Tento test je možné vykonať najskôr piaty deň po vstupe do Rakúska.

Výnimku z ustanovenia o povinnej karanténe za podmienky preukázania sa negatívnym testom nie starším ako 72 hodín však majú – Opatrovateľky/telia pracujúci v 24-hodinových turnusoch, sezónni pracovníci, osoby vstupujúce do Rakúska z dôvodu neodkladných medicínskych výkonov a ošetrenia (plus jedna sprevádzajúca osoba).

Všetky informácie o cestovaní do Rakúska uvádza Ministerstvo zahraničných vecí na webovej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko