Na hlavný obsah

Rezort diplomacie Slovákom odporúča cestovanie len v nevyhnutných prípadoch

Kilometrové kolóny na hraniciach s Rakúskom sa už skrátili.

Rezort diplomacie Slovákom odporúča cestovanie len v nevyhnutných prípadoch
Dodržiavanie opatrení na hraniciach kontrolujú policajti. Foto: TASR

Rezort slovenskej diplomacie naďalej neodporúča občanom iné ako nevyhnutné cesty do zahraničia. V prípade takejto neodkladnej cesty do susedných štátov, teda do Česka, Maďarska, Rakúska, Poľska či na Ukrajinu je potrebné sa oboznámiť s podmienkami návratu. Na sociálnej sieti na to upozornil tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS).

Kilometrové kolóny na hraničných priechodoch s Rakúskom sa po víkendových komplikáciách začiatkom pracovného týždňa výrazne skrátili, skonštatoval Klus a dodal, že situácia sa upokojila a čakanie sa skrátilo z niekoľkých hodín na nevyhnutný čas. Opatrenia súvisiace so šírením ochorenia COVID-19 však naďalej zostávajú v platnosti.

Štátny tajomník upozornil, že každý, kto vstupuje do Rakúska a nespĺňa žiadnu z výnimiek, akými sú napríklad pendleri či turnusoví pracovníci s potvrdením v angličtine alebo nemčine, musí absolvovať 10-dňovú karanténu. „Tej sa síce občan nevyhne, ale aspoň si ju môže skrátiť na 5 dní, ak do krajiny vstúpi s negatívnym testom (aj antigénovým) na COVID-19, nie starším ako 72 hodín,“ pripomenul. Slovenskí policajti vykonávajú na hraniciach naďalej len námatkové kontroly, aby sa netvorili kolóny. Slováci vracajúci sa z práce v Rakúsku, ktorí prechádzajú cez hranice najčastejšie, by nemali čeliť problémom s veľkým zdržaním na cestách, predpokladá Klus.

Kritická situácia si vyžaduje prísne opatrenia

V súčasnej epidemiologickej situácii platí uvoľnený hraničný režim len pri návrate z Austrálie, Číny, Fínska, Islandu, Južnej Kórey, Nórska, Nového Zélandu, Singapuru a Taiwanu, informuje na stránke korona.gov.sk ministerstvo vnútra. Pri príchode zo všetkých ostatných krajín je osoba povinná najneskôr bezprostredne pri vstupe na územie Slovenskej republiky registrovať sa vyplnením formulára ehranica.

Počas pobytu na území Slovenskej republiky je následne povinná preukázať sa na vyžiadanie príslušníka Policajného zboru Slovenskej republiky potvrdením o registrácii.

Každý, kto prichádza z krajín, pri ktorých neplatí uvoľnený hraničný režím, je povinný absolvovať izoláciu v domácom prostredí do doby získania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. Bližšie informácie o povinnostiach pri návrate zo zahraničia aj o výnimkách z týchto opatrení uvádza na svojej stránke ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort tiež odporúča všetkým občanom SR nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka, ktorá je dostupná pre Android alebo iOS.

V prípade núdze sa môžu občania v zahraničí obrátiť na zastupiteľský úrad SR akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza, alebo na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (02/5978 5978).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet