Na hlavný obsah

Rezort hospodárstva preverí dotácie na nájom, ktoré mohli byť čerpané neprávom

Ministerstvo je pripravené podať trestné oznámenia.

Rezort hospodárstva preverí dotácie na nájom, ktoré mohli byť čerpané neprávom
Predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci s finančnou správou preverí všetky podnety týkajúce sa vyplatených žiadostí o dotácie na nájomné. Obe inštitúcie sa dohodli na spolupráci pri celom procese kontroly.

„Štát podal pomocnú ruku podnikateľom na preklenutie finančných ťažkostí počas pandémie. A to by sa nemalo zneužívať. Finančná správa bude preto nápomocná pri odhaľovaní nepoctivých podnikateľov. Zameriame sa na to, či poskytnutá dotácia je v súlade s tým, čo podnikateľ deklaruje voči finančnej správe, a či prenajímateľ zaplatené nájomné riadne zdanil,“ uviedol prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Ministerstvo začalo s udeľovaním dotácií na nájomné v rámci prvého kola pomoci v reakcii na prvú vlnu pandémie a v procese pokračuje aj aktuálnou výzvou. Ak požadovaná výška dotácie na nájomné presahovala 100 000 eur, žiadosť musela obsahovať aj konečného užívateľa výhod.

Dotácie pre viac ako 20 000 subjektov

Rezort zdôraznil, že celý proces podávania a schvaľovania žiadostí bol nastavený tak, aby bol transparentný a zároveň administratívne jednoduchý. Cieľom bolo poskytnúť finančnú pomoc podnikateľom v čo najkratšom čase.

„Žiadosti prešli v procese schvaľovania kontrolou splnenia podmienok a všetky, ktoré podmienky splnili, boli schválené. Počas kontroly vyplatených žiadostí budeme dôkladne preverovať pravdivosť deklarovaných informácií,“ uviedlo ministerstvo.

Preverovanie bude prebiehať počas najbližších mesiacov. „Vyplatili sme dotácie vyše 20-tisíc subjektom, ktorým sme pomohli preklenúť dôsledky pandémie. Ak došlo v niektorých prípadoch k podvodnému konaniu, subjekt vyzveme na vrátenie peňazí a podáme trestné oznámenie,“ zdôraznil vicepremiér a šéf rezortu Richard Sulík.

„Podnety sa zatiaľ týkajú pár desiatok subjektov, čo je zlomok z tých, ktorým sa podarilo pomôcť. Osobne budem sledovať ako dopadne preverovanie a kde bola nakoniec pravda,“ dodal minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika